Mitä yhteistä on huippu-urheilijalla ja yrittäjällä?

Huippu-urheilussa ja yrittäjyydessä on paljon samaa. Kuopiolainen kilpasoutaja Joel Naukkarinen tähtää olympiavoittajaksi Pariisissa 2024. Kuva: Balint Czucz

Äkkiä voisi luulla, että ei mitään. Päinvastoin.

Usko omaan asiaansa, rohkea, intohimoinen, ahkera, pitkäjänteinen, sitkeä, sisukas, paineensietokykyä, vaikeuksien keskellä taistelija, itsensä ja kilpailijoidensa voittaja.

Tässä vain joitakin yhtäläisyyksiä, joita urheilijalla ja yrittäjällä on.

Mainio esimerkki on kuopiolainen kilpasoutaja 28-vuotias Joel Naukkarinen. Hän jatkaa uraansa tavoitteena Pariisin olympialaiset vuonna 2024. Meriittilista on pitkä, mutta ei valmis: hän on soutanut Suomen soutumaajoukkueessa vuodesta 2014.

Urallaan Naukkariselle on kertynyt 130 SM-mitalia eri soutumuodoista, 6 MM- ja 3 EM-mitalia, (opiskelijoiden MM-pronssi ja kolme EM-mitalia), kymmenen
Suomen ennätystä ja kaksi maailmanennätystä.

Tämäkään ei vielä riittänyt, kun urheilija haluaa olla olympiavoittaja: paras. Menestyksen nälkä alkoi Naukkarisen ensimmäisistä kokemuksista jo vuodelta 2009 kirkkovene-kuntosuodussa ja lukiolaisten SM-joukkueessa.

Joel Naukkarinen muistuttaa yhdestä tärkeästä teemasta: ”Huippu-urheilussa ratkaisevaa on se, mitä tekee palautumisen eteen.” Sama on myös yrittäjällä.

Jatkuvat pitkät päivät, minilomat, lyhyet unet, syövät yrittäjää. Jos ei pidä itsestään huolta, uupumus odottaa nurkan takana. Väsyneenä ei synny uusia ideoita, oivalluksia firmansa kehittämiseen. Asiakas- ja ihmissuhteet kärsivät. Pienikin ongelma tuntuu maailmanlopulta.

Naukkarisella harjoittelua voi olla esimerkiksi vain 4-6 tuntia päivästä, mutta loput vuorokaudesta on suunnitelmallista palautumista. Urheilijan työpäivä on 24 tuntia ja se kysyy motivaatiota. Siinä samalla hän opiskelut itsensä kohta valmistuvaksi lääkäriksi Itä-Suomen yliopistosta.

Urheilija ja yrittäjä tarvitsevat hyvän toimintaympäristön, josta löytyy yrittäjien ystäviä ja sujuvia yrityspalveluja. Urheilija tarvitsee tukijoukon ja luotettavia sponsoreita.  Harvoin pärjää yrittäjä ja urheilija ilman monipuolista rahoitustakaan.

Pohjois-Savossa pystyy hyvin yhdistämään niin huippu-urheilun kuin opiskelunkin.

Urheiluakatemia on alueellinen huippu-urheiluverkosto, joka auttaa urheilijaa yhdistämään opinnot, valmennuksen ja tukijärjestelmät. Kuopion alueen urheiluakatemia toimii osana Suomen olympiakomitean koordinoimaa urheiluakatemiaohjelmaa.

Business Center tiivisti yhteistyötään urheiluakatemian kanssa. Keväällä pidetyssä kehittämispäivässä huomattiin paljon yhtäläisyyksiä urheilijaopiskelijoiden ja yrittäjyysosaamisen välillä.

Usea urheilija valitseekin urheilu-uran päätyttyä yrittäjyyden tai liike-elämän palvelut. Urheilija oppiin erityisesti oman osaamisensa myyntiä ja neuvottelemaan markkinointiyhteistyöstä. Urheilija kasvaa myös kansainvälisiksi isoissa kilpailuissa. Ovathan usein myös urheilusponsorit kansainvälisiä firmoja.

Kaija Sääski

yrityspalvelujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Business Center Pohjois-Savo