Moni on jo löytänyt paratiisin, veroilla vai ilman?

Satujen saarten, tulivuorten ja geysirien luvatussa maassa kansa nousi barrikadeille ja lopulta painosti pääministerin eroamaan. Vaimon talletukset olisi varmaan kannattanut tallettaa Reykjavikin paikallispankin pienikorkoiselle tilille eikä etsiä kauempaa merten takaa veroparatiiseja panamalaisen pankin avustamana.

Islantilaiset ovat ennenkin kunnostautuneet pankkialalla. Muutama vuosi sitten tuntui, että heille oli jostakin syystä siunautunut valuuttaa sen verran, että jopa suomalaiset, vakaat yritykset olivat ostolistalla. Kaikki oli kuitenkin kuplaa ja kohta maa oli vararikossa. Nyt siis vaihdetaan ainakin pääministeri ja mahdollisesti koko hallitus.

Kukin kansakunta käsittelee veropaljastuksia omalla tavallaan: jonkun maan kansalaiset pidetään tietämättöminä koko asiasta, toisille uskotellaan, että se on vain provokatiivinen tapa puuttua maan sisäisiin asioihin. Valtameren takana episodi ei varmaankaan aiheuta suurempia tunnemyrskyjä. Taitaa presidenttipeli jo itsessään olla siellä monta kertaa uskomattomampaa kuin nyt toimittajien tekemät veropaljastukset!

Juuri päättyneessä tiedotustilaisuudessa SSS-ministerikolmikkomme ilmoitti, että polttoainevero nousee, mutta makeisveroon ei tule korotusta. Myöskään kokonaisveroaste ei tiettävästi nouse. Polttoaineen hintahan on suurimmaksi osaksi veroa ja monelle autontarvitsijalle päätös aiheuttaa taas lisämenoerän. Luonnollisesti ammattiautoilijat tuntevat korotuksen kustannusten nousuna omassa liiketoiminnassaan.

Meidän tavallisten veronmaksajien on vain sopeuduttava tilanteeseen, nostettiin sitten veroja tai ei. Miten käy sitten niiden tavallista äveriäimpien pankkiasiakkaiden, joiden nimi löytyy MOT:in toimittajien listasta? Tällä hetkellä näyttää siltä, että poliitikkoja tai keskeisiä virkamiehiä ei ole siinä 300 veroparatiisien suojaa hyödyntäneen tahon joukossa, joilla on Suomen kansalaisuus tai osoite Suomessa.

Vaikka meilläkin keskustellaan harmaasta taloudesta ja erilaisia kampanjoita on käynnistetty verotuksen tehostamiseksi, ovat suomalaiset  kuitenkin keskimäärin  tunnollisia veronmaksajia, niin yrittäjät kuin palkansaajatkin.  On yhteinen ymmärrys, että hyvinvointiyhteiskunta ja sen eri toiminnot edellyttävät  jatkuvia ja riittäviä verotuloja. Ne tahot, jotka eivät tätä ole halunneet ymmärtää, ovat nyt toimittajien  mielenkiinnon kohteena tai kuten tasavallan presidentti Niinistö totesi: ”Nyt on laskun aika”.

 

Jari-Pekka Jääskeläinen

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia – ammattikorkeakoulu