Multitaskaatko itsesi hyödyttömäksi?

Kuva: Shutterstock.

Huomaatko tekeväsi montaa asiaa yhtä aikaa ollaksesi tehokas? Muistatko vielä, mitä olitkaan tekemässä? Jos joskus tuntuu, että hukut ajatuksiisi yrittäessäsi ratkaista kaikkia ongelmia yhtä aikaa ja vielä suunnittelevasi seuraavia askelia kohti seuraavia tavoitteita, voit huokaista, sillä ei asioiden tulisikaan ratketa tällä tavalla. Viime aikoina on tehty useita tutkimuksia työn rasittavuudesta, tuottavuudesta ja työhyvinvoinnista osana työn kuormittavuutta ja tuloksia.

Aivot tarvitsevat tilaa prosessoida asioita ja Aalto-yliopiston tekemän tutkimuksenkin perusteella aivot toimivat tehokkaammin, kun ne saavat keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Professori Iiro Jääskeläinen kertoo Tiede-lehden artikkelissa Suomalaistutkijat selvittivät asiaa James Bond ja Star Wars -elokuvilla (2017) ja HS:n artikkelissa Aalto-yliopiston tutkimus paljasti: elokuvien välillä pomppiminen vie tehoja aivoista, ja samaa koskee työtehtäviä (2017), että multitaskaus heikentää tuottavuutta jopa 40 prosenttia! Herättää miettimään, miten tämä näkyy omassa työssä.

HS:n artikkelissa Kuva työn sankarista on muuttumassa, uskoo aivotutkija Katri Saarikivi – Miten tunnistaa vaaran merkit aivoja tuhoavasta stressistä? (2019) aivotutkija Katri Saarikivi puhuu myös sen puolesta, että aivot tarvitsevat lepoa. ”Mitä enemmän liiallisen stressin aivoille tuottamaa tuhoa ymmärretään, sitä enemmän aletaan arvostaa lepoa – myös keskellä työpäivää.” Saarikiven mukaan usein vaatimuksena on olla innovatiivinen, mutta päivään ei mahdu hetkeä, jolloin ideat syntyvät.

Kuinka usein sinä mahdutat tuumaustauon työpäivääsi?

Kuva: Shutterstock.

Toisaalta, jos lepohetkesi koostuu lähinnä Facebook-, Twitter- ja Instagram-sovellusten aukaisemisesta ja ”some-uutisten” tulvasta, ei sekään anna aivoille rauhaa. Professori Jääskeläisen mukaan aivojen lepuuttaminen sosiaalisessa mediassa ei tuo lisäapua, vaan aivoilla onkin yhtäkkiä lisätehtäviä, mistä niiden tulee selvitä.

Yli 10 tunnin työpäivätkään ja yltiöpäinen suorittaminen eivät saa kannatusta, jos tavoitteena on parantaa työtehoa ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Talouselämä (2018) -lehdessä mentaalivalmentaja Melina Niemi sanoo viimeisten tuntien olevan aivan hölpänpölppää.

Onko sinulla työ, uni ja vapaa-aika tasapainossa?

Ylen tiedeblogissa Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä (2018) aivotutkija Minna Huotilainen painottaa kiireettömyyttä, riittävää unta ja toimivaa tiimityötä, jotka auttavat meitä olemaan tehokkaita tämän päivän työelämässä. Itse asiassa ”hyvä kahvihuone ja siellä tapahtuvat satunnaiset kohtaamiset voivat tehostaa työtä yllättävän paljon. Tarvitaan vähemmän kokouksia ja vähemmän sähköpostipommitusta, jos asian voi ottaa rennosti puheeksi kahvihuoneessa.”

Multitaskaaminen voi olla seurausta nykyaikaisesta henkilöstön johtamisesta, missä työtekijällä on itsellään iso vastuu omasta työstään ja pienempiä tehtäviä tippuu sieltä täältä. Fakta 2019 -lehdessä HR:n toiminnasta väitöskirjan tehnyt Sami Itani tosin kertoo ihmiskeskeisen henkilöstöhallinnon muuttuvan ”keppi ja porkkana” -ajatteluun. Kuitenkaan tämä ei tarkoita käskyttämistä, vaan korostaa palkitsemista ja sen eri muotoja.

Tuleeko työelämä nyt muuttumaan merkittävästi? Ainakin nyt pinnalla ovat kokonaisvaltainen hyvinvointi ja suorittamisesta eroon pääseminen. Annetaan aivoille tarpeeksi virikkeitä, mutta myös aikaa prosessoida.

En kyllä itse ole aivan esimerkillinen tapaus, kun mietin omaa suorittamista ja multitaskaamista. Otankin tavoitteeksi miettiä ainakin kolme asiaa, mitä voisin ihan lähitulevaisuudessa tehdä antaakseni aivoilleni aikaa levähtää ja toteutan niistä välittömästi yhden!

Seuraavan kerran, kun työkaverisi näyttää torkkuvan tuolissaan, saattaakin hän olla ongelmanratkaisun ytimessä.

Vinkki: Saarikivi ja Huotilainen ovat kirjoittaneet kirjan Aivot työssä (2018), missä käsitellään aivojen toimintaa työelämässä.

Jenni Toivanen

Tutkimuspäällikkö, TkT, Savonia