MUOVITTOMUUS – MAHDOLLISUUS VAI AJATUSHARHA?

Lähiympäristön eli työpöytäni muovisaldoa.

Teemassa erilaiset kieltäytymiskuukaudet, innostuin valtavasti muovittomasta maaliskuusta. Intoa puhkuen ryhdyin suunnittelemaan kuukauden selviytymistarinaani. Tämä olisi niin minun juttu!

Koitti perjantai ja viikonlopun ruokaostokset. Ostoskärry täyttyi pikku hiljaa kertakäyttöisistä muovipakkauksista: siinä meni smetanat, kermaviilit, tillit, sipulit, mädit, kylmäsavustettu kala, rahkat ja marjat. Tapahtui totaalinen orastavan ideologiani romahdus ja herätys, miten voin edistää oman elämäni muovilaatua.

Ensinnäkin muovi ei yksiselitteisesti ole paha asia. Väittäisin sen olevan välttämätön osa elintasoamme ja elämäämme. Muovia ja sen johdannaisia on kosmetiikassa, vaatteissa, päivittäistavaroissa, ihmisen varaosina, lääkkeissä – ylipäätään jokapäiväisessä arjessamme. Se on loistava pakkausmateriaali elintarvikkeiden ja lääkkeiden hygieeniseen säilytykseen ja jakeluun tai toimimaan side- ja apuaineena materiaaliyhdisteissä.

Ongelmaksi muovi muuttuu siinä vaiheessa kun se päätyy osaksi luontoympäristöä sekä eläinten ja ihmisten kiertokulkua. Muovi täytyy saada tehokkaaseen kiertoon tai sen hävittäminen on oltava kestävällä pohjalla.

No onko biomuoveista pelastajiksi? No ei. Biomuoveja ei voi kierrättää ja siksi ne eivät sovi ainakaan kiertotalouteen. Myöskin biomuovien hajoaminen on hallitsematonta, paitsi lääketieteessä. Sulavien tikkien, ruuvien tai lääkekapseleiden hajoamisprosessit ovat tarkasti hallinnassa. Mutta jos elintarvikepakkauksen materiaali rupeaa hajoamaan liian aikaisin, voi hajoaminen erittää haitallisia aineita ja pilata elintarvikkeen.

En tiedä teemakuukauden taustoja. Veikkaukseni on, että sillä pyritään vaikuttamaan kulutuskäyttäytymiseemme, sekä asenteisiin muovista jätteenä. Haastavinta on vähentää kertakäyttökulutusta. Siinä joudut tarkastelemaan arvomaailmaasi, siihen liittyviä merkityksiä ja niihin sitoutumista.

Kuinka tästä eteenpäin? Jos aloittaisin ihan läheltä ja helpoimmasta päästä. Palaan mielikuvissa takaisin ruokaostoksille. Nyt minulla on mukana kankaisia hedelmä- ja vihannespusseja, suosin paperisia ja kevytkartonkisia pakkauksia ja ostan samassa pakkauksessa isompia määriä einestä, jolloin yhdestä pakkauksesta riittää useampaan käyttökertaan.

Biojätteessä palaan tabloid-lehdistä taiteiltuihin pusseihin, sillä edes jätteenkäsittelylaitosten tehoprosesseissa eivät biopussit hajoa, vaan biojäte kärrätään poltettavaksi.

Jokohan huushollista löytyisi myös muovipakkausten kierrätykselle tilaa? Valistunut työkaverini sai tämänkin kuulostamaan helpolta. Kannattaa ihmetellä asioita ääneen.

 

Raisa Leinonen

Tk- ja liiketoiminnan suunnittelija

Savonia-amk, kulttuuriala

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  noinikkäästi se menee – muovi on (toistaiseksi) tarpeellista – KIITOS kun rohkenit kertoa!

  MITEN liiketoiminta kehittyy sellusta tai vastaavasta puumateriaalista valmistettavien pakkausten osalta (muut kuin vanhat mainitsemasi paperipussit)? mukit, vaatteet jne.? jos aikasi antaa, niin vaikkapa seuraava postauksesi voisi valaista maallikolle aiheen saloja?

  ESIM: Sotajermut kertoivat, että jo tuolloin oli rintamalla jaettu puukuidusta valmistettuja paitoja. Ne kutistuivat pesussa, minkä vuoksi uutena niiden kerrottiin olleen suorastaan telttoja?
  (Hyvin jäsennelty katsaus, meidänkin kulmilla odotellaan muovin keräysastioita JA oma hankkeeni on oppia nuo muovilaatumerkit – se kolmio ja joitain numeroita – mitkä kertovat kierrätettävyyden, ELI kurssitusta myös kaipaillaan ja merkintöjä tuoteselosteeseen …)

 • Raisa Leinonen

  Kiitos kommentista! Teema on tosi mielenkiintoinen, eikä lähellekään musta-valkoinen. Tulen varmasti käsittelemään muoviteema myöhemminkin. Materiaalikehitys ja elinkaariajattelu ovat isoja haasteita suunnittelu- ja innovaattoripuolella; ja nämä jos mitkä todellakin liittyvät liiketoimintaan.

 • Miksi...

  Miksi tehdä jäteasiasta vaikeaa, muovinhan voi aina polttaa. Ei saunan pesässä eikä takassa, vaan hallitusti ja puhtaasti jätteenpolttolaitoksessa, sekajätteenä.

  Kierrättelyllä hankitaan vain turhia vaikeuksia.

  • Raisa Leinonen

   No iso osahan biojätteestä varmasi päätyykin biopusseissaan polttoprosessiin. Omalla kohdalla en pidä järkevänä ostaa erikseen hajoamattomia biomuovipusseja kun biojätteen voi viedä käsittelyyn sanomaehtipussissa ja hävittää samalla kertaa myös ne. Yleisesti ottaen muovilaatujen kierrätys on ehdottoman hyvä asia, jotta muovit eivät yhtään enempää kuormita ympäristöä.

 • Eino J. (maallikkona)

  SS verkkouutisessa kerrotaan että 2200 tuotetta vedetty pois myynnistä…
  Johtui mieleen, että onkohan koko päästöongelmien syy se, että Korkein keskuskomitea on sallinut 5-vuotissuunnitelmissaan tarpeettomien tuotteiden valmistamisen ja pääsyn markkinoille? CE-merkintähän tosin vaaditaan ja kukin ala on tukahtua eri määräyksiin, mutta uusittavaa on jatkuvasti, SER- ja muuta jätettä sekä kirpputoritavaraa kuitenkin kertyy runsaasti?

  Oliisiko tuotanto suunniteltava nykyistä paremmin? Tuo biotötterö kuulostaa hyvältä, kiitos vinkistä

Kommentointi on suljettu.