Nam, hyönteisiä!

Vähän toisenlaista suklaata SIAL-messuilta. Kuva: Johanna Kantala

Tänä syksynä olen miettinyt paljon sitä, miksi vain hyvin pieni osa suomalaisista tuotteista on menestynyt vientimarkkinoilla. Meillä on elintarvikealallakin upeita tuotteita ja maaperä ja ilma Suomessa on puhdasta. Meillä on upea alkutuotanto ja todella hyviä tuotekehityksen tuloksia. Mistä siis kiikastaa, että moni tuote jää vain Suomen rajojen sisälle?

Syyslomaviikolla vierailin yhdessä maailman suurimmassa elintarvikealan tapahtumassa, SIAL-messuilla Pariisissa. Oli uskomatonta huomata, että muutamia erikoisuuksia vaille suurin osa tuotteista löytyy Suomestakin ja väitänpä, että moni paljon paremman makuisena. Suomessa on aivan vastaavanlaisia tuotteita ja teknologiaa, mutta SIAL-messuillakaan ei ollut juurikaan suomalaisia verrattuna esimerkiksi ruotsalaisiin.

Suomessakin on käyty keskustelua hyönteisten käytöstä elintarvikkeissa ja osana ruokaketjua. Tälle ei kuitenkaan ole näkyvästi tullut tuulta purjeisiin. Mielikuvat esimerkiksi hyönteiswokista eivät varmaan monenkaan ajatusta gourmet-ruoasta hivele, mutta on kenties tulevaisuutta. Ranskalaiset olivat jo ottaneet asiassa askeleen eteenpäin. He olivat tehneet muun muassa premium-tason suklaata, jossa oli hyönteisiä sekä partybox-paketin, jossa oli erilaisia kuivatettuja hyönteisiä välipalojen ja keksien muodossa. Hyönteiset oli kasvatettu Ranskassa. Mielestäni tämä on varsin käyttökelpoinen idea – suklaastahan meistä suurin osa tykkää ja kenties on helpompaa lähteä testaamaan hyönteissuklaata kuin hyönteiswokkia.

Ranskalaisilla on ollut tässä rohkeutta yhdistää eri asioita sekä uskoa itseensä ja omaan toimintaan! Sitä me suomalaisetkin tarvitsemme: uskoa omaan tekemiseen ja omiin tuotteisiin. Suomalaiset tuotteet ovat todella korkealaatuisia ja maukkaita, meidän pitää itsekin uskoa se!

Kyseinen messupiste oli koko ajan tupaten täynnä kiinnostuneita ihmisiä ja esittelijöillä oli kädet täynnä työtä kertoa tuotteistaan. Mielenkiintoista nähdä milloin tällaiset tuotteet tulevat Suomen markkinoille.

Haluan rohkaista suomalaisia yhdistelemään eri asioita uudesta näkövinkkelistä ja suuntaamaan katseen kohti uusia markkinoita!

 

Salla Willman

TKI-asiantuntija

Savonia-ammattikorkeakoulu