Oletko jouluna ihminen?

Jouluenkelit. Kuva: Salla Seppänen

Minulta kysytään usein oletko jouluihminen. Jos se tarkoittaa sitä, että jouluun valmistaudutaan huolellisesti ja ns. pitkällä kaavalla perinteitä kunnioittaen.

Siivotaan ja koristellaan koti. Laitetaan monenmoista jouluruokaa viikkoja etukäteen ja pakastetaan, jotta sitten jouluna voi ne nopeasti lämmittää. Leivotaan piparit, tortut, pullat ja hedelmäkakut.

Ostetaan lahjoja ja tehdään kauniita paketteja. Lauletaan kauneimmat joululaulut hyvissä ajoin. Jouluaattoiltana hääritään ja hyöritään kuusen koristelun ja ruokailun kanssa. Jos tämä on kuvausta jouluihmisestä, niin en ole – enää. Nuorempana olin.

Nykyisin siivoan jos siltä tuntuu. Ostan valmiit piparit ja jouluruuat ja minimaalisen vähän joululahjoja. Kuusta ei laiteta. Joululauluja en ehtinyt tänä vuonnakaan laulamaan. Joulukortit sentään kirjoitan perinteisesti itsenäisyyspäivänä, mutta jatkossa taidan lahjoittaa joulukortteihin menevät rahat hyväntekeväisyyteen.

Kiireisessä arjessa joulu tuo toivotun pysähtymisen, mikäli sille antaa mahdollisuuden. Helposti joulusta tulee suorittamista, joka ei juuri eroa lokakuun hektisestä työviikosta.

Käsijarrun vetäminen ja vauhdin hidastaminen arjessa on taitolaji, joka vaatii tahtoa, tekemättömyyttä ja hetkeen heittäytymistä. Mutta kun sen tekee niin huomaa, että aito läsnäolo ja läheisten huomioiminen on voimaannuttavaa.

Joulun sanoman ydin on lähimmäisenrakkaus, toisesta välittäminen, jota voi osoittaa pienillä teoilla, huomaavaisuudella ja kauniilla sanoilla. Kiittäminen ja rohkaiseminen niin työssä, kotona kuin ystävien kesken tuo joulumieltä.

Yksinäisen ihmisen joulussa pienikin huomionosoitus tuo valoa ja iloa. Huomioiminen voi olla paketti, kortti, puhelinsoitto, vierailu tai vaikka kukkalähetys, joka tuo hyvän mielen myös antajalle.

Tänä jouluna on kuvattu hienoja tekoja, joiden kautta yksinäisten vanhusten arkeen on tullut iloa. Esimerkiksi Kotkassa hoivakodin henkilökunta pyysi kuntalaisia lähettämään joulukortteja hoivakodin asukkaille. Postin tulva oli yllättävän suuri.

Mikkelissä kotihoito teki kukkakaupan kanssa sopimuksen, että kukkakaupasta saattoi ostaa joulukukan yksinäiselle vanhukselle ja kotihoito toimitti kukkalähetyksen perille. Mahdollisuuksia lähimmäisenrakkauden osoittamiseen on paljon.

Pitäisikö jouluihmisen tilalla alkaakin kysymään oletko jouluna ihminen?

Salla Seppänen

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu