Oletko näinä aikoina kateellinen yrittäjälle?

Moni varmaan luki uteliaana uutisia, ketkä ovat tämänvuotiset äyrikuninkaat. Löytyihän sieltä tuttuja nimiä, monet yrittäjinä tulonsa ansainneet. Marjo Kolehmainen on kolumnissaan Kalevassa kuvannut osuvasti tuttua tunnetta meille suomalaisille, nimittäin kateutta.

On olemassa muutama tärkeä asiaa, mitä yrittäjyydessä kannattaa kadehtia. Näiden joukossa eivät ole tulot, osingot tai tuet. Ensiksi yrittäjä on melko vapaa tekemään töitä silloin kun huvittaa, yleensä heitä kyllä huvittaa ja paljon. Heidän ahkeruuttaan voikin kadehtia. 

Toiseksi useat yrittäjät ovat aloittaneet yrittäjätaipaleensa ennen kaikkea siksi, että se tuo vapauden ja itsenäisyyden tunteen elämään. Tätä vapauden tunnetta voi kadehtia. Seuraavaksi eri tutkimusten mukaan yrittäjät ovat keskimääräistä onnellisempia kuin monet meistä. Tätä onnea voi kadehtia. Tavallisen työntekijän saattaa olla vaikea ymmärtää mistä onnen tunne tulee.

Ja lopuksi yrittäjän ahneutta kannattaa kadehtia. Yrittäjät ovat nimittäin ahneita kasvattamaan omaa yritystään, tekemään kauppaa ja työllistämään muita. Tämä ominaisuus koituu kuitenkin koko suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Ilman yrittäjän ahneutta ei meillä olisi töitä.

Usein mainitaan taloutemme kilpailukyky ja sen parantaminen. Yksityiselle sektorille tarvitaan uusia työpaikkoja, niitä pitäisikin syntyä entistä useammin pk-yrityksiin. Sen sijaan että kadehtisimme yrittäjiä,  meidän kannattaisi oikeasti miettiä, miten pitää yrittäjät entistä onnellisempana, ahkerampana ja ahneena.

Kiitollisuus on hyvä vastalääke kateuteen!

 

Jari-Pekka Jääskeläinen

Savonia amk

lehtori/yrittäjyysvalmentaja