Oli kesä ja kärpäset, mutta korkeakoulun opiskelijamäärä tuplaantui

Kesäkuu alkaa olla hyvässä vauhdissa ja koulujen oppilaat ovat jo pari viikkoa sitten kirmanneet ansaitulle kesälomalle hiekkarannoille ja poluille itikoiden syötäväksi. Kesälomalle, jota lapsena tuntui riittävän määrättömän pitkästi.

Myös korkeakoulujen käytävät ovat tyhjentyneet opiskelijoista. Tyhjänä kumisevat käytävät johtavat satunnaisen havainnoitsijan kuitenkin harhaan, jos hän niiden perusteella päättelee, että kaikki opiskelu ja opetus ovat tauolla. Asia on pikemminkin päinvastoin – kesällä korkeakoulun opiskelijamäärä on jopa suurempi kuin talvikaudella. Koska kesäopinnot ja ristiinopiskelijat.

Otetaan esimerkiksi Savonia-ammattikorkeakoulu. Savoniassa on kirjoilla juuri nyt kesäkuun puolenvälin tienoilla noin 6000:n tutkinto-opiskelijan lisäksi reilut 8000 ristiinopiskelijaa. Pääasiassa he ovat muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijoita, mutta joukossa on myös yliopisto-opiskelijoita.

Mitä kesällä opiskellaan? Vaihtoehtojen kirjo on melkoinen, kun kahlaa läpi ammattikorkeakoulujen kesäopintojen tarjonnan. Tarjonta on koottu CampusOnline.fi-portaaliin, ja kesälle 2019 siellä oli tarjolla yhteensä reilut 500 verkko-opintojaksoa. Tarjonta kiinnosti opiskelijoita: kun se maaliskuussa julkaistiin, portaalissa oli julkaisupäivänä noin 20 000 käyntiä. Ilmoittautumisaikana CampusOnline.fi tavoitti noin 95 prosenttia Suomen 145 000 ammattikorkeakouluopiskelijasta.

Savonia-ammattikorkeakoulun tarjonnasta suosituimmalla kurssilla aiheena on lean-johtaminen, jota opiskelee jopa yli 1000 opiskelijaa. Lähes yhtä paljon ilmoittautumisia sai sijoitustoiminnan kurssi, vajaat 900 opiskelijaa. Yhteensä yli tuhat opiskelijaa keräsi myös terveyden edistämisen teema, jossa oli tarjolla useita opintojaksoja; ne painottuvat liikuntaan ja ravitsemukseen. Verkkokurssitarjonnan aihepiirit ovat siis hyvin ajan trendeissä mukana.

Massiivisten verkossa opiskeltavien kurssien lisäksi kesäopiskelu voi tapahtua myös pienryhmissä intensiivikursseilla. Näin voi opiskella esimerkiksi korun 3D-mallintamista, palvelumuotoilua suomeksi ja englanniksi tai perheleirin järjestämistä Virossa yhteistyössä paikallisen toimijan kanssa.

Onko Savonian 8000 ristiinopiskelijaa paljon vai vähän? Minusta se on paljon. Määrä kertoo siitä, että kesäopinnoille on tarvetta ja että tarjonta on ollut kiinnostavaa. Kesällä opiskelu mahdollistaa opintojen nopeuttamisen, mikä istuu hyvin monien tutkintoa suorittavien suunnitelmiin. Opintojen nopeuttaminen istuu myös opetusministeriön suunnitelmiin, sillä se palkitsee korkeakouluja rahoituksellisesti siitä, että opiskelijoiden opinnot etenevät ripeästi.

Sanotaan, että ei yksi pääsky kesää tee. Eikä yksi verkkokurssi tee kesälukukautta. Mutta yhteensä yli 10 000 omaa ja ristiinopiskelijaa tekee kyllä jo melkoisen kesälukukauden. Antero Mertarantaa mukaillen voisi paatostaa: taivas varjele mikä sieltä tulee – sieltä tulee kesäopintojen pistepotti!

Marja Kopeli
koulutusvastuusuunnittelija
Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    VAU
    koulutukseen sijoitetut rahat eivät mene hukkaan
    – ja nuorisokin on aktiivista, vaikka joskus toisin sanottaisiin.

    Oikein hyvä!

Kommentointi on suljettu.