Olympialaiset yrittäjyyden hengessä

Katsellessani Rion olympialaisten eri lajeja tuli mieleeni, kuinkahan moni urheilija on uhrannut suurimman osan elämästään ja erityisesti viimeiset neljä vuotta menestyäkseen elämänsä tärkeimmässä kilpailussa. Valitettavasti moni joutuu kuitenkin pettymään ja taas monilla alkaa olympiadin mittainen valmentautuminen kohti seuraavia koitoksia, jos ikä tai loukkaantuminen ei muodostu esteeksi matkan varrella.

Yrittäjyys on verrattavissa urheiluun monessakin mielessä. Kumpikin vaatii luonteen lujuutta, pitkäjänteistä työtä, sopivia ominaisuuksia sekä jonkin verran myös onnea. Kaikesta huolimatta haluttu tulos ei kummassakaan ole ollenkaan varmaa, sillä aina on kilpailijoita, joilla on sama päämäärä ja voittamisen/menestymisen kiilto silmissään. Samoin kohtalo voi puuttua peliin tavalla, jota on mahdoton ennakoida.

Yrittäjänä menestynyt tuttavani totesi kesällä tavatessamme, että tällä hetkellä tarvittaisiin lisää ihmisiä, jotka uskaltaisivat ottaa riskejä, toteuttaa uusia liikeideoita ja pistää itsensä muutenkin täysillä likoon. Samoin urheilijan on menestyäkseen otettava riskejä harjoittelun suhteen, olipa sitten kyse korkean ilmanalan leireistä, uusista harjoitusmetodeista tai vaikkapa valmentajan vaihdosta.

Kummallakin ryhmällä on varmaan yhteisiä ominaisuuksia ja kannustimia, joiden ansiosta jaksetaan päivästä toiseen motivoitua asetetun päämäärän saavuttamiseen. Olisi helppo sanoa, että sekä yrittäjillä että urheilijoilla olisi päällimmäisenä motivaattorina taloudellinen menestys ellei jopa rikastuminen. Joskus varmaan näin onkin, sillä ammattilaisena urheilijakin pääsee tuloihin, joista moni tavallinen palkansaaja saattaa vain uneksia.

Kuitenkin esim. monet tennishuiput, menestyneet koripalloilijat, golfammattilaiset ja huippuyleisurheilijatkin kilpailevat olympialaisissa ilman  maallisen mammonan tavoittelua. Vaikka menestyminen Riossa saattaakin auttaa palkkioneuvotteluissa, olisiko kuitenkin jokin muu tekijä, joka joka päivä saa urheilijan noudattamaan rankkaa valmennusohjelmaa valmentajan valvonnassa? Samoin moni menestynyt yrittäjä perustaa edelleen uusia yrityksiä ja etsii uusia liikeideoita, vaikka voisi hyvinkin nauttia jo työnsä tuloksista.

Onneksi myös meillä on edelleen nuoria urheilijoita ja yrittäjiä, jotka uskovat tekemiseensä ja joilla on unelmia, jotka jonakin päivänä saattavat muuttua todeksi. Yhteiskunnan tulisikin varmistaa toimillaan, että myös tulevaisuudessa olosuhteet olisivat suotuisat niin urheiluun kuin yrittämiseen. Näiden merkitys maallemme on suurempi kuin ymmärrämmekään.

 

Jari-Pekka Jääskeläinen

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia-amk