On lottovoitto syntyä Siilinjärvelle

Siilinjärvelle tuli 90 miljoonan euron Eurojackpot-voitto.

Vanha sanonta, On lottovoitto syntyä Suomeen, sai lauantain vastaisena yönä uuden muodon. On lottovoitto syntyä Siilinjärvelle. Itse olen kyllä ollut tätä mieltä jo pitkään ja siksi iloitsinkin järjettömästi pienen kunnan onnenkantamoisesta.

Asuin Siilinjärvellä 17 vuotta ja kyllästytin kuopiolaisia kehumalla kerta toisensa jälkeen, miten hyvä naapurissa eli ”Siilissä” on kasvattaa lapsia. Muksujen ensimmäinen koulupäivä oli pienessä Leppäkaarteen koulussa, joka muistutti kyläkoulua ja Kiisken opettajapariskunta tunsi varmasti koulun jokaisen lapsen nimeltä. Iltapäiväkerho oli näppärästi samassa koulurakennuksessa ja siinä kasvatettiin koulun jälkeen sukupolvi toisensa jälkeen pesäpalloilijoita miltei puolivahingossa.

Hammashuolto tuntui pienten lasten vanhemmasta käsittämättömän hienolta. Kaikilla lapsillamme oli vinot hampaat, mutta niin vain hammaslääkäri Dalili oikoi kaikille kauniin ja terveen hymyn. Ja päivystykseen pääsi aina nopeasti. En vieläkään ymmärrä miten se oli mahdollista. Toki Kuopion palveluihin oli pakko ja sai turvautua usein, mutta moottoritie on nopea.

Entä millä muulla pienellä paikkakunnalla on kaksi kylpylää, lentokenttä, luisteluhallit, golfkenttä ja laskettelukeskus? Siilinjärvellä on kaikki. Jopa homekoulut…

Ja nyt tämä. Eurojackpot-voitto. 90 miljoonaa euroa. 50 miljonääriä. Kukaan ei oikein osaa olla edes kunnolla kateellinen, sillä kauppias Huttunen kertoi, että kaupassaan tehdyn onnekkaan rivin voittajissa on nuoria, lapsiperheitä ja eläkeläisiä. Niitä oikeita ihmisiä. Jotka ovat vuosikausia unelmoineet siitä lottovoitosta. Niin kuin moni muukin suomalainen ja siilinjärveläinen.

Voittosumma, noin 1,8 miljoonaa euroa per nenä, on niin kompakti, että siinä ei pitäisi mennä voittajien pään täysin sekaisin, mutta loppuelämäksi on sukan varressa riittävästi. Ja kun yhteen kylään survotaan 90 miljoonaa euroa, niin siinähän voittaa kaikki. Ostot lisääntyvät kaikissa kaupoissa, asuntokauppa piristyy ja rahaa valuu eri palveluihin ja tuotteisiin. Tämähän on vähän kuin Tuhkimo-tarina ja toivon mukaan happy end.

No, totuuden nimissä, kyllä kai savolaiset osaavat tätäkin vielä väännellä ja käännellä ja voittajia kyttäillä, mutta kun osumaa loppuviikosta juhlistetaan kaupalla, niin toivon, että tätä juhlitaan kuin jääkiekon maailmanmestaruutta tai Euroviisuvoittoa. Me ollaan sankareita kaikki kuin oikein silmin katsotaan.

Jospa tämä piristysruiske toisi Kuopion kainalossa olevalle Siilinjärvelle menestystä, positiivisen kierteen, aitoa onnea ja taloudellista turvaa. On varsin mielenkiintoista nähdä vaikka 10 vuoden kuluttua raakaa tilastoa siitä, miten voitto vaikutti kunnan elinkeinoelämään. Uskon, että kunnanjohtaja Lötjösellä on syytä hymyyn.

Hyvät siilinjärveläiset voittajat. Nyt raha kiertämään!

 

Ulla Pekkarinen

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

 • Kauppat.tohtori

  No ei 50 voittajaperheen tai vaikka kaksin tai kolminkertaisestikaan voittajien nuoremman polven parantuneen taloustilanteen kautta vaikuta kovinkaan paljon yli 20000 asukkaan kunnan liike-elämään pitämällä tähtäimellä. Normaalielämisen hankinnat toki lisääntyvät, mutta niitä tehdään osin jatkossakin Kuopiosta. Ehkäpä nyt huomattavan suuri myymättömien asuntojen määrä laskee, kun odotellaan itselle ja sijoitusasunnoiksi. Muistelesin juuri lukeneeni, että Siilinjärvellä oli asuntojen myynti laskenut edellisvuodesta 18 prosenttia. Varmasti tuo muuttuu nyt, mutta kyllä ei kaikkia sijoitusasuntojakaan osteta Siilistä, vaan Kuopionkin asuntomarkkinat saavat hetkellisen piristysruiskeen. Kun varat on sijoitettu mihin sitten se tehdäänkin, palataan aikalailla vanhalle uralle. Paljon rahoista menee myös alueen ulkopuolelle muihin sijoituskohteiden vaikka rahastoihin ja tietysti myös niitä muualle etelään kun muuttaneita lapsia muistetaan ja asuntoja tulee sieltäkin ostoon.

 • Savonia-ammattikorkeakoulun liiketoimintaosaajat

  Hei Kauppat.tohtori ja kiitos kommentista!

  Valitettavasti olet oikeassa monessa kohtaa ja siksipä juuri kannustinkin voittajia laittamaan rahaa kiertoon. Toivon mukaan juuri kotikuntaan Siilinjärvelle.

  Ystävällisesti,

  Ulla

 • Asukki

  Kyllä oli hyvä asia Siilinjärvelle, ehdottomasti. Rahan kierron määrä lisääntyy, vaikka kuinka voittajat pihistelisi, uskon että porsaan niskan sijasta, kuluu enemmän kalaa ja enre-cotea, saattaa muutama auto myydä lisää ja asunto vaihtaa omistajaa…

  Mutta älkää vaan äänestäkö demareita tai vasemmistoa valtuustoon, silloin on varkauden tie.

 • Savonia-ammattikorkeakoulun liiketoimintaosaajat

  Kiitos kommentista Asukki. Voiton eräs hyvistä puolista on medianäkyvyys. Ei Siilinjärvi kovin usein ole näin hienosti näkyvissä valtakunnan medioissa. Siilinjärvellä on positiivinen kaiku varmasti vielä pitkään.

  T. Ulla

Kommentointi on suljettu.