Onko teillä hyvä työpaikka?

Kuva: Levälampi Photography

Miltä kuulostaisi työskennellä hyvässä työpaikassa? Kuulostaisiko vielä paremmalle olla osa hyvää organisaatiota?

Mikä sitten määrittää hyvän työpaikan? Hyvän työpaikan tunnuspiirteitä ovat kertoneet menestyneet ja palkitut organisaatiot ja piirteisiin kuuluvat mm. luottamus, työhyvinvointi, sitoutunut henkilökunta, vahvat arvot, rohkaiseva ja innostava työilmapiiri ja organisaation oppimiskyky. Hyvässä työpaikassa yrityskulttuurin rakentaminen otetaan vakavasti (mutta ei ryppy otsalla).

Great Place to Work (GPTW) on organisaatio, mikä sertifioi hyviä työpaikkoja. Yrityskulttuurin kehittäminen on keskiössä ja GPTW käyttää arvioinnissa Trust Index© -tutkimusta, mitä ovat olleet kehittämässä mm. Harvard Business School, Duke University, The Wharton Business School, University of Chicago ja Rutgers University. Tänäkin vuonna 13.2 palkittiin parhaat työpaikat Suomessa kategorioissa pienet, keskisuuret ja suuret organisaatiot.

Sertifiointi on osa yrityskulttuurin kehittämismatkaa ja auttaa löytämään yrityksen vahvuuksia ja kehitettäviä kohteita. GPTW:n toimitusjohtaja Katriina Grönqvist ja useasti palkitun organisaation Musti ja Mirri Oy:n aluepäällikkö Janina Schiray kertoivat Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että hyvässä työpaikassa näkyy luottamus työtekijöiden ja johdon välillä, ihmiset ovat ylpeitä työstään ja työpaikalla on hyvä ilmapiiri. Hyvän työpaikan erottaa ei niin hyvistä työpaikoista, että myös ikävissä asioissa luottamus säilyy ja saadaan tukea. Vuorovaikutus ja viestintä ovat hyvän työpaikan avainasioita.

Grönqvist kertoo, että GPTW uskoo positiiviseen tunnustukseen ja sertifiointi haastaa myös muita organisaatioita kehittymään paremmiksi. Tämä on varmasti aivan totta. Kehitettävien asioiden tunnistaminen on tärkeä osa mitä tahansa kehittämistyötä. Yhteinen tavoite ja yhteinen tekeminen voivat vaikuttaa oleellisestikin työilmapiirin ja luottamuksen kehittymiseen.

Hyvässä työpaikassa näkyy myös liiketoiminnallinen kehitys. Palkittujen parhaiden työpaikkojen liikevaihto on kasvanut vuodessa (2019 – 2020) keskimäärin 36 %. Parhaissa työpaikoissa myös voidaan paremmin ja sairauspoissaoloja kertyi keskimäärin 2,8 prosenttiyksikköä työntekijän työssäoloaikaa kohden, mikä on 1,6 prosenttiyksikköä keskimääräistä pienempi.

Kuva: Levälampi Photography

Savonia-ammattikorkeakoulu on tänä vuonna yksi palkituista parhaista työpaikoista suurten organisaatioiden sarjassa. Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun korkeakoululle myönnetään tällainen tunnustus. Korkeakoulut eivät varmastikaan ole se helpoin kehitettävä organisaatio ja Savonian monialaisuus tuo vielä oman lisämausteensa asiaan. Tästä tunnustuksesta voidaan koko Pohjois-Savon alueella olla ylpeitä.

Hyvään työpaikkaan liittyy usein yhteinen tahto tehdä asioita hyvin ja hyvän työilmapiirin on todettu olevan yhteydessä menestyneisiin organisaatioihin. Antell-konserinin toimitusjohtaja Tomi Lantto listaa Y-Studion blogissa 10 kohtaa työilmapiirin parantamiseen:

1. Kehu muita aiheesta, 2. Hymyile ja naura, 3. Yritä ymmärtää toista, 4. Kysy, kuuntele ja kiitä, 5. Kannusta ja auta, 6. Näe hyvä ympärilläsi, 7. Pidä lupauksesi, 8. Tee työsi hyvin, 9. Anna palautetta, 10. Puutu epäkohtiin.

Ennen kaikkea matka hyväksi työpaikaksi on organisaatioiden omanlainen prosessi ja jatkuvan kehittämisen malli, pieni ”kisa” itseään, ei muita vastaan. Silti esimerkiksi tällaisella GPTW-tunnustuksella ja sijoittumisella parhaiden työpaikkojen joukkoon on positiivinen vaikutus työilmapiirin ja toimintamallien kehittämiseen. Se on tunnustus oman organisaation työntekijöille, että nyt on tehty hyviä asioita.

Sitoutuneet organisaatiot ovat usein ketterämpiä ja reagointikykyisempiä. Hyvää työpaikkaa rakennetaan yhdessä ja siinä korostuu yrityksen johdon rooli. GPTW:n Grönqvistin mukaan jokaisella työntekijällä on oikeus vaatia työnantajaa, joka tekee jatkuvaa työtä hyvän työpaikan rakentamisen eteen.

Tehdään lisää hyviä työpaikkoja!

Kuva: Savonia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jenni Toivanen

Tutkimuspäällikkö, TkT, Savonia, Suomen parhaat työpaikat #7