Onko ympärilläsi idiootteja?

Menemättä tarkemmin idiootti-termin taustoihin ja sen alkuperäiseen merkitykseen, lienee varsin monella työpaikalla vastaus otsikon kysymykseen myönteinen. Tulospaineiden, muuttuvien osaamisvaatimusten ja kaikenlaisten henkilökohtaisten ja organisaatiolähtöisten epävarmuustekijöiden summana kommunikointi ja tiimityö ei työyhteisöissä aina ole auvoista.

Ruotsalaisen yrityskonsultin Thomas Eriksonin käyttämän DISA-menetelmän avulla ihmiset voidaan karkeasti jakaa neljään erilaiseen ryhmään heille luontaisten käyttäytymismallien perusteella. Käyttäytymismalleja kuvataan väreillä punainen, keltainen, sininen ja vihreä. Kullekin värille voidaan osoittaa sille luontainen toimintatapa esimerkiksi suhtautumisessa toisiin ihmisiin tai vaikka aikakäsityksen suhteen. Maailma ei toki ole näin yksinkertainen, tuskin kukaan on oman värinsä puhdas edustaja vaan useimmilla luontainen käyttäytymismalli sisältää osia kahdesta tai jopa kolmesta väristä, oleellista kuitenkin on se, mikä väri kenelläkin on hallitseva.

Eriksonin käyttämä malli ei ole ainutlaatuinen, vastaavia luokitteluja on käytössä muitakin. Sen sijaan se on sopivan provosoiva ja helposti lähestyttävä jolloin ainakin raikkaat kahvipöytäkeskustelut ovat taattuja kun työpaikan kirjakerho on päättänyt Eriksonin hengentuotteen kimpassa lukea.

Takertumatta tämän enempää esillä olleeseen malliin, oleellista erilaisten käyttäytymismallien kannalta onkin huomata, että ihmiset todellakin ovat erilaisia. Erilaisuus johtaa erilaiseen tapaan reagoida asioihin samoin kuin vaikkapa siihen, kuinka sosiaalisissa tilanteissa kollegoiden välillä tai esimies-alaissuhteessa viestitään. Onnellisuuden tunnettaan kannattaa ensimmäisenä pyrkiä kasvattamaan sillä, että tunnistaa oman käyttäytymismallinsa vahvuuksineen ja heikkouksineen. Tämän jälkeen voikin pyrkiä laajentamaan näkemystään analysoimalla lähimpien kollegojen käyttäytymistä.

Eräänlaisena tiimien rakentamiseen liittyvänä mantrana toistetaan usein sitä, kuinka tärkeää on että tiimissä on erilaisia tyyppejä. Usein vain käy niin että rekrytoinnilla päädytäänkin juuri päinvastaiseen tilanteeseen. On paljon helpompi palkata itsensä tavoin ajattelevien ja toimivien kaltaisia henkilöitä kuin aidosti erilaisia käyttäytymismalleja edustavia. Tässä on usein myös yksi paremmin ja huonommin menestyvien organisaatioiden ero. Erilaiset ajattelutavat luovat vahvan pohjan innovatiivisuudelle.

Palataan vielä takaisin otsikon kysymykseen. Mikäli tunne ympäröivistä idiooteista on ajoittain vahva, olet käyttäytymismalliltasi tyypillisesti punainen. Seuraavaksi voitkin sitten pohtia kuka nämä kaikki idiootit palkkasi.

 

Esa Viklund

kehittämispäällikkö

Savonia-ammattikorkeakoulu

 

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Mukavaa tietoa – tunne tuota konsulttia tai hänen menetelmäänsä tarkemmin, mutta

  – kouluaikaan oli puhetta toimintavarman laitteen suunnitteluehdoista, (että sitä voisi käyttää vain oikein ja ohjeen mukaan), muistaakseni samalla käytettiin myös sanontaa, että laitteen tulisi olla idioottivarma.

  Heti perään kuitenkin todettiin yleisesti, että idioottivarmaa (laitetta) ei voi keksiä, koska idiootit ovat niin kekseliäitä. Tavalliselle ihmiselle ei siis tule kaikki se mieleen, minkä em. idiootti yleensä älykkäänä (tai myös erittäin tyhmänä) saattaa keksiä (sen mitä kehno suunnittelija ei tullut ajatelleeksi).
  Turvallinen laite tietenkin estyy toimimasta ja on ammattikuntia jopa laatimaan käyttöohjeitakin … ja käyttötestitkin yleensä tehdään … autoille, radioille, puutarhaleikkurille jne., mutta silti – idiooteista täten kuvaillen on hyötyä postaajan ilmoittamalla tavalla jo suunnitteluvaiheessa – mikäpä tuo homma sitten onkaan, vaikkapa laki (mistä kylläkin etsitään porsaanreikiä).

 • Anatoli

  Tuntuu että meidän kunnassa on idiootteja päättäjinä ihan riittävästi, sekä politiikassa ja kunnan kehitysyhtiöissä.

  Rahaa poltetaan vuodesta toiseen datacenter – toiveissa, ilman mitään kapasiteettia nähdä faktoja.
  Myös rahaa poltetaan vanhanaikaiseen akkutehtaaseen, jolla ei ole mitään mahdollisuuksia käynnistyä ilman tuotantolinjan kallista päivitystä…

Kommentointi on suljettu.