Opiskelijat vaalimassa itsenäisyyttä

Kuva: Kaija Sääski

Itsenäisyyspäivä lähestyy ja monella meistä on joku käsitys itsenäisyydestä. Julkisessa keskustelussa esiin nousee helposti, mikä suhde nykyajan nuorilla on itsenäisyyteen.

Savonia-ammattikorkeakoulun yTiimin opiskelijat osallistuivat sotaveteraanien ilmoituskampanjaan. Joululehden merkkipaaluna oli talvisota, sillä talvisodan syttymisestä tulee kuluneeksi 80 vuotta. Opiskelijat auttoivat aiempaa keräysvastaavaa, 90-vuotiasta Aarne Karppista.

yTiimi eli yrittäjyystiimi on vaihtoehtoinen, yrittäjyyttä painottava tapa opiskella Savoniassa. Monista tiimin opiskelijoista tulee aikanaan yrittäjä. Tällä kertaa tuotekin oli poikkeuksellisen hyvä, koska sotaveteraani Aarne Karppisen ihmiset tunnistivat ja lähtivät ihan tällä perusteella mukaan.

Yllättävän monella nuorella opiskelijalla itsenäisyyteen oli selvä näkemys tai kokemus. Yksi opiskelija kommentoi näin:

”Suomen itsenäisyys merkitsee minulle sitä, että saan elää rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä: olla oma itseni ja päättää omista asioistani. Minulla on vapaus opiskella mitä haluan, matkustaa mihin haluan, ilman että tarvitsisi pelätä mitään.”

Jollakin oli myös läheisten sukulaisten kokemuksia jatkosodasta: ”Ukilla oli kolme veljeä, kaikki sodassa, joista kaksi kaatui. Toinen heistä kuoli oman tykin räjähdykseen päivää ennen reserviin pääsyä. Suku käy sankarihaudoilla joka jouluaattona. ”

Sotiemme luvut ovat karua kerrottavaa. Sotiin osallistui yhteensä noin 600 000 miestä ja 100 000 naista. Nuorimmat rintamalle joutuneista olivat vasta 17-vuotiaita. Joka kahdeksas sotiin osallistuneista menehtyi. Palanneistakin joka neljäs oli saanut pysyvän sotavamman. Sodat jättivät jälkeensä 30 000 leskeä ja yli 50 000 sotaorpoa.

Veteraaneja Suomessa on 10 000 ja Pohjois-Savossa 400. Heidän keski-ikänsä on 93 vuotta. Vuosi vuodelta meillä on yhä vähemmän kunniakansalaisia keskuudessamme. Veteraanien uhraukset itsenäisyytemme puolesta ja eteen eivät saa unohtua.

Jouni Vornanen

tiedottaja, Savonia-ammattikorkeakoulu