Ostaisitko Pirkka-auton vai Fazerin Sinisen?

Miltä tuntuisi lähteä aamulla töihin Pirkka-autolla, juoda töihin tullessa kupponen kuumaa Rainbow-kahvia ja ostaa sitten lounaaksi Euroshopper-herkkupaketti? Oletko miettinyt, miten usein ostat kaupan omia merkkejä ja milloin taas päädyt ostopäätöksessäsi tuttuun ja turvalliseen, markkinoinnin tunnetuksi tekemään  brändiin?

Viime perjantaina uudeksi maatalousministeriksi nimitetty Jari Leppä (kesk.) totesi kaupan omien brändien haittaavan muun muassa elintarvikkeiden vientiä ollen suorastaan markkinahäirikköjä! Hänen mukaansa ne luovat epäoikeudenmukaisuutta ja epätasapainoa samalla myös elintarvikkeiden tuotantoketjuun. Viennissä ei Pirkalla pärjätä, vaan siellä pärjätään brändeillä, hän totesi.

Elintarviketeollisuusliiton toim. joht. Heikki Juutinen piti taas näkemystä vanhakantaisena. Hänestä ne olivat häiriköitä kymmenen vuotta sitten, mutta nykyään sellaista ongelmaa ei ole. Samaa mieltä oli Päivittäistavarakauppa ry:n toim. joht. Kari Luoto, joka näki kaupan omien merkkien vain kirittävän kilpailua.

Miksi sitten kauppa voi myydä omia merkkejään halvemmalla? Kaupan omaa merkkiä ei yleensä markkinoida, voidaan mainostaa esim. Pirkka- ja Rainbow-tuotteita tuoteryhmänä. Säästöä tulee myös pakkaussuunnittelussa, logistiikassa ja hankintamääriä kasvattamalla.  Suomessa ruokakaupan myynnin arvosta 24 % on tällä hetkellä kaupan omia merkkejä, kun taas muualla Euroopassa voi vastaava luku olla jopa yli 40 %!

Mielenkiintoista on ajatella, mistä sitten johtuu toisten tavararyhmien ns. brändillisyys. Fazerin Sininen on usein valittu maamme parhaimmaksi brändiksi ja toisaalta Rainbow-suklaa ei ole saavuttanut kovinkaan merkittävää markkinaosuutta. Kyllähän Pirkka-kahviakin on yritetty myydä, mutta Pauligin Presidentti ja Juhla Mokka -kahvit ovat säilyttäneet asemansa Suomen ykkösmerkkeinä.

Kuopiossakin on hyviä esimerkkejä siitä, miten eri brändistrategioilla voi pärjätä. Refresco Finland Oy (ent. VIP- Juicemaker Oy) valmistaa omien tuotemerkkiensä lisäksi kauppaketjuille mm. eri mehuja ja virvoitusjuomia. Vastaavasti toinen juomavalmistaja Lignell & Piispanen panostaa voimakkaasti omiin brändeihin ja niinpä myös viennin alueelle on saatu uusia avauksia Kiinaan ja Etelä-Koreaan.

Mikä on sitten brändien ja kaupan omien tuotemerkkien tulevaisuus? Kaupan omien merkkien markkinaosuus uskoakseni kasvaa ainakin elintarvikkeissa, mutta aina tulee säilymään se asiakaskunta, joka on valmis maksamaan maailman tunnetuimmasta colajuomasta viisinkertaisen hinnan verrattuna kaupan omaan merkkiin.

 

Jari-Pekka Jääskeläinen

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia-ammattikorkeakoulu

 

 

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    ++ mukava pohdinta – hyvä juttu ei kommenteilla parane

    uskoakseni nämä ketjujen tuotteet ja halpuuttaminen ovat ostajaväestön köyhimmälle osalle sekä hintatietoisille, jotka suosivat tarjouksia ja maistiaisia
    – aikoinaan sisäänvetotuotteina olivat K-ryhmällä Costa rica -kahvi ja S-ryhmällä silloin oman paahtimon Kulta Katriina. Aika on kulkenut niistä ohi…

    Tottahan on että vaatemerkeissä ja erityisesti kauneudenhoitotuotteissa suositaan merkkejä, kuulumista ”klubiin”.

Kommentointi on suljettu.