Ottaisinko päikkärit?

Kuva: Asko Seppänen

Työelämässä pitää olla innovatiivinen, tehokas ja tuottava. Etenkin asiantuntijatyössä pitää pystyä yhdistelemään asioista nopeasti uudella tavalla. Ottamaan kiinni lentävästä ajatuksesta ja kehittää siitä uutta erilaista toimintaa. Välillä tuntuu, ettei ajatus luista itsellä – eikä aina kollegoillakaan. Mitäpä avuksi?

Vastaus on päiväunet.

Kalifornian yliopiston psykologian apulaisprofessori Sara Mednickin mukaan tehotorkut tuovat piristystä päivään. Tutkimusten mukaan noin 15 min päiväunet voivat parantaa aivotoimintoja niin muistin, keskittymiskyvyn kuin luovuudenkin osalta. Lisäksi pikaisilla päivätorkuilla on muitakin terveysvaikutuksia. Ne voivat alentaa stressiä ja lisätä tahdonvoimaa.

Onpa todettu, että jo pelkkä päiväunien ajatteleminen laskee verenpainetta. Päivätorkut on myös yhdistetty alentuneeseen riskiin sairastua tulehduksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Päikkärit ovat siis myös loistava kansanterveyden edistäjä ja sairauspoissaolojen vähentäjä!

Suomessa me teemme pitkää päivää ja juomme säännöllisesti mukillisen kahvia, jotta veren kofeiininpitoisuus pitää meidät vireessä. Kahvihuoneisiin satsataan. On kahviautomaatit monilla eri valikoimilla; cafe latte, cappucino, wiener cafe, espresso jne. Mutta saako tämä aikaan aivomyrskyn ja luovuuden lentoon lähdön. No tuskinpa.

Yhdysvalloissa tuottavuuden ja luovuuden lisäämiseksi on useissa yrityksissä ja yliopistoissa otettu käyttöön päiväunien nukkumisen mahdollistavia taukohuoneita. Väitetään, että luovimmat ideat syntyvät levon tai rentoutumisen aikana, kun aivot rakentavat uusia yhteyksiä.

Suunnittelemme juuri Kuopioon uutta, eri koulutustasot ja yritykset yhdistävää Savilahti 2020 -kampusta, josta on nostettu esiin yhteisöllisyys, ekologisuus ja digitaalisuus – mutta ei päikkäreitä luovuuden ja tuottavuuden lähteenä. Ehdottomasti henkilöstölle tulisi rakentaa kampukselle rauhallisia päiväunipaikkoja, joissa voi saada ajatuksen akut ladattua pikaisesti.

Lapsille päiväunet ovat osa päiväkodin arkea, ja monille vilkkaille velikullille ne ovat pakkopulla eli pakkopäikkärit, jotka loppuvat kun pääsee eskariin. Päiväunia on kokeiltu helsinkiläisen Tahvonlahden ala-asteen nelosluokassa hyvin tuloksin.

Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan lyhyet, 7–15 minuutin päiväunet vaikuttavat yleensä oppimiseen ja keskittymiseen myönteisesti. Aivot aloittavat jo päiväunen aikana tiedon tehokkaan siirtämisen pitkäkestoiseen muistiin ja siksi päiväuni kannattaisi ottaa heti uuden asian opiskelun jälkeen. Tiedonsiirto pitkäkestoiseen muistiin jatkuu kyllä yöllä nukkuessamme. Jos näin on, niin opiskelijoillekin tulisi tarjota kampuksella mahdollisuus päikkäreihin. Eli lisää vaan ”päikkäriparkkeja” uudelle kampukselle.

Eikä se riitä että meillä on paikkoja päikkäreille, vaan tarvitaan myös uudenlainen lukkarisuunnittelu, jossa huomioidaan päikkärit ajallisesti. Sillä jos halutaan, että päiväunista on hyötyä, niin niitä kannattaa ottaa säännöllisesti. Tutkimuksissa on osoitettu, että jos on tottunut nukkumaan päivisin, kevyttä unta on helpompi ylläpitää. Tämän seurauksena päiväunia usein nukkuvien suorituskyky paranee tehokkaammin kuin heillä, jotka eivät yleensä ota nokosia. Toistaiseksi on epäselvää, johtuuko tämä biologisista tekijöistä vai onko kyseessä opittu piirre.

Tuleepa vielä mieleeni jokunen vuosi sitten noussut kohu eduskuntaan ostetuista torkkupeitteistä, jotka tuomittiin rahanhaaskauksena. Nyt kun asiaa pohtii niin olisiko sittenkin päikkärit torkkupeittojen alla saattaneet tulla edullisemmaksi kuin sote ja maakunta uudistuksen vuosia kestänyt pyörittely, jossa ajatus ei aina luista.

Salla Seppänen

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

  • plokkariukki

    Jo armeijassa yli 45 vuotta sitten opin päikkäreiden tehon, joskus ne vain venähtivät pitkiksi ja olin viimeinen ulkona rivissä. Nyt hiihtolomalla sekä lasten lasten, ”lasten” että ukin ja mummin jaksaminen iltapäivämäessä on ihan eri luokkaa kuin ilman päikkäreitä ja ei tule se ärripurrikaan mukaan leikkeihin.

  • Nikki

    Nuorena tyttönä 1960-luvulla ihmettelin, miten äitini osasi päivittäin nukkua 10 minuutin päiväunet kesken työpäivän. Nukahti heti sänkyyn mentyään ja heräsi tasan 10 minuutin päästä. Sittenpä virtaa riitti pitkän työpäivän loppuun!

Kommentointi on suljettu.