Pää täyteen

Ensi vuonna tehokkaammin, tuottavammin, tuloksekkaammin, paremmalla katteella, suuremmalla voitolla. Siinäpä on usean yrityksen ja julkisyhteisön uuden vuoden lupaus. Taloussanoja hoetaan kuin mantraa. Usko on vahva, sitä myös tarvitaan.

Jätetään työssä kaikki turha sälä ja sivujuonteet pois. Tehdään uudella tavalla – unohdetaan vanhat jäänteet. Silläpä loikataan tulevaisuuteen digillä tai ilman. Henkilöstö innostetaan mukaan ja muutos on valmis.

Toimintojen virtaviivaistamiseen tehoaa LEAN. Kyseessä ei ole uusi tehokas pesuaine kuten nuoruuden Andy, joka räjäytti lian pois.

LEAN on Toyotan tehtailla Japanissa vuosikymmenet treenattu johtamiskulttuuri, jolla virtaviivaistetaan toimintoja. Idea on yksinkertainen: oikea määrä, oikeita asioita, oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan, oikean laatuisena, oikeille asiakkaille, oikeaan hintaan.

Savolaisittain sanottuna, liinauksessa (LEAN), toimintojen kulku ja prosessit kuvataan konkreettisesti. Seinäpaperille kiinnitettävien liima- eli post-it -lappujen avulla avataan asioiden todellinen eteneminen. Kaikkine kiemuroineen ja byrokratioineen. Jokainen ylimääräinen asia, teko, aikaviive, henkilö tai päätös on resurssisyöppö eli turha.

Liinaus avaa prosessit mutta etenkin silmät. Vuosien saatossa on totuttu tekemään tietyllä tavalla, koska on ollut vaan tapana. Liinaus kyseenalaistaa totutut tavat.

Savonian muotoilun opiskelijat liinasivat post it -lapuista kuvassa olevan teoksen.

Uudistumisen vauhdittamisessa on kaikki kivet käännettävät ja keinot sallittuja. Savonia-ammattikorkeakoulussa sparrattiin juuri ennen joululomaa: itsensä johtamista, digiopetusta, LEANiä. Valmennukset olivat Tekesin Spirit-hankeen loppurutistukset.

Äkkisiltään valmennukset vaikuttavat teknisiltä tempuilta. Johtotähtenä kuitenkin on työn ilon ja innon vahvistaminen. Työyhteisön henkinen ilmapiiri on kaiken ydin.

Prosesseja on kohtalaisen helppo liinata ja keventää. Teepäs sama omalle päälle. Oman pään henkinen tila on avain onneen ja onnistumiseen myös töissä.

Keskity olennaiseen, elä hetkessä, äläkä hötkyile. Vähemmällä saat aikaan enemmän. Toteuta unelmasi ennen kuin on liian myöhäistä. Rentoudu ja tyhjää pääsi. Hiljennä ja hiljenny.

Oikeita ohjeita, yllättävän vaikea toteuttaa. Vedän pään täyteen – hyvää mieltä: liinaan. Uuden vuoden lupaukseni.

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu