Upea, upeampi, Slush

Slush on tapahtumana Suomen ja Euroopan mittakaavassa aivan uskomaton. Kuin astuisi toiselle planeetalle. Mihinkään vastaavaan en ole aiemmin törmännyt, enkä ilmiötä ymmärrä täysin vielä nytkään. Ensinnäkin näin taantuman aikaan oli vaikea hahmottaa, että kasvuyritystapahtuma pursusi rahaa. Bisnesenkelit etsivät suojatteja ja innokkaat yrittäjät yhteistyökumppaneita ja rahoittajia. Kaikki 15 000 osallistujaa samassa hallissa. Hämmennystä lisäsi myös ihmisten […]

Lue lisää

Kokeile, muotoile, myy!

Suomen hallitus aloitti toimintansa hehkuttamalla avointa ja uutta toimintakulttuuria sekä kannustamalla kokeilemaan. Puhutaan kokeilukulttuurista. Ajatuksena on, että haastaisimme totuttuja toimintatapojamme ja asettaisimme rohkeasti tavoitteita korkealle. Meidän ei tarvitse, emmekä pysty tarkkaan tietämään tulevaisuutta. Kokeiluja, pieniä vetoja tekemällä rakennamme sitä yhdessä. Siinä onnelliset sattumat, joita homo ludens eli leikkivä ihminen tuottaa, voivat johtaa radikaaleihin innovaatioihin. Kokeilut […]

Lue lisää

Oletko näinä aikoina kateellinen yrittäjälle?

Moni varmaan luki uteliaana uutisia, ketkä ovat tämänvuotiset äyrikuninkaat. Löytyihän sieltä tuttuja nimiä, monet yrittäjinä tulonsa ansainneet. Marjo Kolehmainen on kolumnissaan Kalevassa kuvannut osuvasti tuttua tunnetta meille suomalaisille, nimittäin kateutta. On olemassa muutama tärkeä asiaa, mitä yrittäjyydessä kannattaa kadehtia. Näiden joukossa eivät ole tulot, osingot tai tuet. Ensiksi yrittäjä on melko vapaa tekemään töitä silloin kun huvittaa, yleensä heitä […]

Lue lisää

Tulevaisuuden osaaja

Keskiviikko 21.10.2015 oli se päivä johon legendaarisen Paluu tulevaisuuteen 2- elokuvan sankarit Marty McFly ja Doc Brown päätyvät aikakoneella vuonna 1985. Elämme siis parhaillaan tulevaisuutta. Elokuvan käsikirjoittajien luomassa tulevaisuudessa soitellaan videopuheluita ja katsellaan 3D-elokuvia, esimerkiksi kännyköitä elokuvassa ei kyetty ennustamaan. Koulutukselle usein esitetty haaste ja samalla vaatimus on kyetä tuottamaan tulevaisuuden osaamista. Vaikeampi kysymys sitten […]

Lue lisää

Kouluruoasta kouluruokailuun

Kouluruoka on puhuttanut aina hyvässä ja pahassa. Viime vuosina soraääniä on tainnut kuulua enemmän kuin kehuja. Kouluruoka Suomessa on ravitsevaa ja pitkälle kehiteltyä, mutta makumaailmat eivät vastaa nykysukupolvien vaatimuksia. Meidän tulisi ymmärtää, että nykynuoret kokevat olevansa enemmän asiakkaita kuin ruokittavia suita oppituntien välissä. Pidän huolestuttavana, että osa nuorista jättää kouluruoan syömättä tai ottavat niin pienen […]

Lue lisää

Mitähän ne meistä ajattelee?

Savolainen ajattelee: ulkomaaneläviä pukkaa nyt ovista ja ikkunoista. Heitähän tänne Pohjois-Savoon on toivottu vuosikymmenet – tosin turistina. Jo Heikki Kähärän aikaan, hänen ollessaan Kuopion matkailupalvelun johtajana, odotettiin tuhansia kiinalaisia piristämään Savon matkailua. Kuopion hotellit hankkivat ensimmäiset vedenkeittimet ja teepussit huoneisiinsa. Savonia-ammattikorkeakoulukin oli hankkeessa mukana. Muistan hyvin. Ei tullut tuhansia aasialaisturisteja. Ei. Savonian kiinalais-venäläis-suomalais-englantilais-opiskelijaryhmä selvitti viime kesänä, […]

Lue lisää

Digiloo kutsuu sometanssiin

Herreys lauloi voittoisasti 1984 Euroviisuissa Diggi-loo Diggi-lei, alla tittar på mig. Tähän yrityksenkin pitää pyrkiä. Näkyvyyteen maissa, merellä, ilmassa ja somessa. Keski-ikäiset liike-elämän konkarit ovat alkaneet pelätä nuoria diginatiiveja, joiden kuvitellaan hallitsevan maailmaa. Yrityksillä on aiheellinen huoli digilisaation tuomista muutoksista ja pakenevista rahavirroista. Lohdutukseksi voin kertoa, etteivät nuo diginatiivit ole syntyneet perinteiset markkinointikeinot jalassa. Onneksi. […]

Lue lisää

Opiskelijat parinvaihdossa 60 metrissä

Opiskelijat parinvaihdossa 60 metrissä Syksyinen tuuli tuivertaa Puijon tornin ylätasanteella. On menossa Nuori Yrittäjyys (NY) Start Up- ohjelmaan kuuluva NY 24h – leiri ja aloituspäivän opiskelijatapaamisten sarja. Lyhyen keskustelutuokion jälkeen vaihdetaan keskustelukumppania ja pyritään lopuksi löytämään sopivat yrityspartnerit yhteiselle yrittäjätaipaleelle seuraavaksi kymmeneksi kuukaudeksi. Tulevaisuudessa yhä useampi toimii itsensä työllistäjänä tai yrittäjänä. Yrittäjämäistä asennetta tarvitaankin kaikilla […]

Lue lisää

Savolainen teollisuus näkyy ja menestyy!

Kansainväliset Tampereen Alihankintamessut järjestettiin viime viikolla. Normet Oy, merkittävänä suomalaisena päähankkijana, oli kutsuttu messujen kumppaniyritykseksi. Viime vuonna se oli Ponsse Oyj. Myös Savonian kone-, sähkö- ja tietotekniikan sekä muotoilun osaaminen oli esillä savolaisyritysten rinnalla ja partnerina. Messuilla vieraili lähes 17.000 teollisuuden asiantuntijaa, ja näytteilleasettajia oli noin tuhat kahdestakymmenestä eri maasta. 3D-tulostus oli esillä kokonaisen hallin verran. […]

Lue lisää

Ruokaa roskiin vai lautaselle?

Viime viikolla vietettiin Hävikkiviikkoa. Sen kunniaksi me savonialaiset tarjosimme torstaina ”Saa syödä” -tapahtumassa 1000 ilmaista kasviskeittolounasta. Kohtasimme etukäteen monta epäilyä siitä, jaammeko todella lounaat ilmaiseksi. Kun tapahtuman aika koitti, epäilykset hälvenivät. Keli oli suosiollinen, ihmiset hymyilivät ja lounastajilta sateli kehuja keiton mausta ja tempauksen ideasta. Osa toki lähestyi hävikkiruoan tarjoamista sanoen ”enhän minä roskiksesta dyykattua […]

Lue lisää

Asennevamma – ulkomaalaiset hyödyntämätön voima

Koulut alkoivat ja kampukset täyttyivät. Savonia-ammattikorkeakoulussa aloitti yli 1500 uutta opiskelijaa ammatillisen kasvunsa. Monikulttuurisuus viritti kesän aikana värikästä keskustelua. Olen huomannut työssäni: ulkomaalaiset antavat meille enemmän kuin edes ymmärrämme vastaanottaa. Ulkomaalaiset ovat esimerkiksi rikastuttaneet maamme ruokakulttuuria. Kuopion ravintolatarjonta olisi yksipuolista ilman etnisiä ravintoloita. Savoniassa aloitti kahdestakymmenestä maasta kotoisin olevaa opiskelijaa englanninkielisissä konetekniikan ja liiketalouden tutkinto-opinnoissa. […]

Lue lisää