Paha muuttuu hyväksi, hyvä paremmaksi

Kun melukylän lapset vanhenevat keski-ikäisiksi, kaivataan lapsuuden maisemiin viinilasin ääressä tai muisteloissa. Nuoruuden hölmöilyt muuttuvat hauskoiksi tarinoiksi. Äkäisistä, vanhan, kunnon ajan kansakoulunopettajista syntyy legendaarisia pedagogeja.

Muisti on ihmeellinen: paha muuttuu hyväksi ja hyvä paremmaksi.

Kaupungit kisaavat maineestaan, niin tekevät myös kaupunginosat. Parasta maineen nostatusta ovat hienosti kirjoitetut, toimitetut kirjat ja kuvateokset. Riman kisoissa nosti korkealle Niiralan kaupunginosa Muistojen Niirala -kirjallaan.

Nyt on Kuopion Julkulan kaupunginosan vuoro näyttää ja panna paremmaksi. Syksyllä ilmestyvän Julkula-kirjan ennakkomyynti on menossa. Nimiehdotuksiakin otetaan vielä vastaan.

Kaupunginosan maine on yhtä katoavaista kuin firman maine. Ero on siinä, että yrityksen hyvä maine katoaa nopeasti ja menettää markkina-arvonsa kuten Volkswagenille kävi jäätyään kiinni päästömittausten vääristämisestä.

Hyvä on virheherkkää.

Kaupunginosan maine ei romahda yhdessä yössä. Merkit ovat näkyvissä vuosia. Rauhallinen perheidyllikylä muuttuu mopopoikien ja pissistyttöjen paratiisiksi kymmenessä vuodessa.

Huonomaineisella asuinalueelle asuntokauppa tökkii ja kiinteistöjen arvot laskevat. Ongelma poistuu parin kymmenen vuoden kuluessa, kun kaupunginosasta kehkeytyy rauhallinen, vanhusten lähiö.

Julkula nostattaa fiilistä pintaan. Onhan lapsuuteni kahden mielisairaalan välissä tarua ihmeellisempää: jylhä Puijon metsä peikkoineen, koivu- ja pihlajakujineen, karjalaisten ja muiden vähemmistöjen eloisuus, Niuvan ja Beeskan mielisairaaloiden läheisyys erilaisine asukkaineen. Yhtenä jouluna oli Niuvan potilas meillä joulupukkina. Joulun jännitys oli aitoa.

Kilometrin koulumatka Niuvan kouluun taittui jalkaisin, pyörällä tai puusuksilla hiihtäen. Koulun huussi oli sen verran pelottava paikka syvine istuinaukkoineen, että monesti sinnittelin kotiin, vaikka hätä oli suuri. Sattuihan niitä vahinkojakin. Pakkasella vauhti kiihtyi, kun kinttuja paleli ja hiihtohousut jäätyivät…

Nyt Saaristokaupungissa asuvana en voi kuin edelleen ylistää Julkulaa ja sen pysyviä palveluja. Leipomo, kahvila, kauppa, parturi, päiväkoti, koulu, sairaalat, Ulla Krouvi, uimaranta, urheilukenttä, Puijon metsä.

Kuopion alueen kauppakamarilla on yritysten välinen Parasta palvelua -kilpailu. Suosittelen samaa myös kaupunginosien välille. Julkula – parasta pukkaa.

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu