Päivä Savilahdessa armon vuonna 2030

Savonian ja Sakkyn uusi kampus Savilahdessa.

Tänään, kun olen viimeistä työpäivää töissä, kaivan työpöytäni laatikosta vanhan siniruutuisen muistivihkoni, johon olen tehnyt muutamia havaintoja ja kirjannut ajatuksia siitä mitä kaikkea Savilahdessa on tapahtunut vuoden 2020 jälkeen, jolloin Savonian kampus valmistui. Muutama lainaus tuosta muistivihkosta.

7.8.2021. Osallistuin eka kertaa kokoukseen omalla hologrammilla. Tähän asti meillä on ollut mahdollisuus käyttää etä- ja videoyhteyksiä, mutta Savilahden uudet tekniikat mahdollistavat nyt myös 3D-osallistumisen ihan uudella tavalla.

1.1.2023 Luovuttiin kokonaan työhuoneista samalla kun viimeinen paperituloste tulostetiin viimeisestä printteristä vuoden 2022 viimeisenä työpäivänä. Nyt papereita ei voi enää tulostaa eikä koko Savilahdessa ole yhtään paperitulostinta.

Vapunaatto 2025. Savilahden parkki tyhjennettiin ja parkkitalon tilalle tulee uutta yritystilaa. Koska itse asun edelleen maalla Pajujärvellä niin olen valinnut työmatkaksi tavan, jossa ajan autoni parkkiin Siilinjärven sähköparkkialueelle, koska siitä oli niin näppärä hypätä Savilahden automaattijunan vaunuun. Vaunuosastossa voin tehdä töitä työmatkalla ja autoni latautuu työpäivän aikana.

12.6.2026 Työpaikkani aulassa opiskelijat olivat tulostamassa 3D-tulostimella meille uutta aulatilan kalustusta, joten ensi viikolla täällä näyttää taas jotenkin erilaiselta. Onneksi nuo 3D-tulosteet ovat kierrätettäviä ettei turhaa jätettä muutoksista synny. Kulujahan siitä pikkuisen tulee, mutta kun meillä on muotoilun opetusta niin aika luontevaa, että tekevät muutoksia tässä meidän omassakin ympäristössä. On annettu lupa suunnitellusti muuttaa aulan kalustus kerran vuodessa opiskelijaprojektina.

30.9.2028 Iltapäivän palaveriin osallistuin yhdessä islantilaisten ja espanjalaisten kanssa. Meillä on yhteinen kehityshanke, ja koska meillä ei ole yhteistä kieltä käytimme eka kertaa reaaliaikaista puhesyntetisaattoria, joka käänsi puhutun suoraan kunkin maan omalle kielelle. Palaveripaikkana oli Savilahden oppimisympäristön yhteistila, jota kaikki täällä toimijat käyttävät sillä tavoin kuin varauksia itse kullekin saadaan tehtyä.

31.8.2029 Mikrotietokoneiden viimeinen käyttöpäivä. Uusi käyttäjälähtöinen tekniikka on korvannut mikrot. Poistamme ja romutamme viimeiset tietokoneet.

7.4.2030 Viimeinen työpäivä. Jätän haikeat hyvästit Savonian henkilöstölle, omalle tekoälysovellukselle ja henkilökohtaiselle avustajarobotilleni.

Seppo Lyyra

talouspäällikkö, Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kannustava kirjoitus, laitoin pystypeukun

  + plussa optimistista ja tehokkuuden odotuksesta; on mahdollista että sähköiset varmenteet kehittyvät jo varsin pian, ja sopimukset on mahdollista toteuttaa sähköisesti kenties tuo tulostaminen vielä säilyy, mikäli edelleen osataan kirjoittaa ja laatia asiakirjoja

  + + pari plussaa tuosta lempiaiheestani: ”ajan autoni parkkiin Siilinjärven sähköparkkialueelle, koska siitä oli niin näppärä hypätä Savilahden automaattijunan vaunuun.” Erittäin hyvä!
  = kirjoitin paikallisjuna-aiheesta 1985 päivälehdessä (työnimi: Savon Metro 2000); kumipyöräliikenne ja sen myötä vahva autoteollisuus yksityisautoiluineen ovat säilyttäneet asemansa, raitioteitä on purettu runsaasti;
  ? olisi se mukavaa nähdä paikallisjuna vuonna jo 2025, 40 vuotinen haaveeni toteutuisi. oikein hyvä!

Kommentointi on suljettu.