Pakkanen – siitä suomalaiset tykkää

Tällä viikolla on ollut talventuntua, kun pakkanen on paukkunut ja tuuli tuivertanut. Kylmä sää on meille suomalaisille tuttu. Joka talvi ne pakkaset tulevat, ja niitä ihan odotetaan. Jään paksuus riippuu pakkasista ja on luistelijoille ja pilkkijöille pelastaja. Avantouinti ei ole mahdollista jos ei ole pakkasia jäädyttämässä järviä.

Pakkaslumessa on hyvä tehdä enkelinkuvia ja kieriä lumessa saunan yhteydessä. Jääteiden teko vaatii pidemmän pakkasjakson, mutta usein jäätiet lyhentävät talvisia ajomatkoja merkittävästi. Monet mukavat asiat talvessa edellyttävät pakkasia.

Kylmä ei lamaannuta meitä suomalaisia vaan tuo ihan uusia mahdollisuuksia. Pakkaspäivän kauneus houkuttelee ulos valokuvaamaan satumaisia maisemia ja kuurankukkia. Tiedämme, että ulkoilu on pukeutumiskysymys. Villahousua jalkaan ja toppaa päälle niin kyllä tarkenee tallustella ulkona. Vauhdin hurmaa ei kuitenkaan kannata tavoitella, jotta hengitys ei hyydy kylmyydessä.

Olen huomannut, että luovuus lähtee pakkasella lentoon jääveistosten, jäälyhtyjen ja viimeisimpänä trendinä jäädytettyjen kukka-asetelmien muodossa. Facebook ja Instagrammi täyttyvät kuvista, joissa omaa luovuutta on irroteltu ihan uudella tavalla – jäätaiteella.

Oletko huomannut, että kuuloaisti herkistyy pakkasella? Voit kuulla nurkissa pauketta ja takkatulen ritinä kuulostaa todella rauhoittavalta.

Pakkanen on myös hyvä syy rentoutua joko kotona tai kylpylässä. Pakkassäällä ei kannata riehua, joten ei ole kiirettä minnekään. Voi nauttia saunan lämmöstä ja lillutella itseään lämpimässä vedessä. Itse vietin viime sunnuntaina pakkasen kunniaksi pyjamapäivää villasukat jalassa kotona hiippaillen ja kirjaa lukien. Aika rentouttavaa.

Eikö olekin ihanaa, kun pakkaspäivänä saamme välähdyksen auringosta ja sinisestä taivaasta. Energia virtaa kehoon, vaikka aurinko ei vielä lämmitäkään. Onko kuitenkin niin, että parasta pakkasessa on sen ennusmerkki talven taittumista ja kevään tulosta. Auringon lämpöä odotellen etsin parhaat puolet pakkasesta ja uskottelen itselleni, että tykkään pakkasesta.

Salla Seppänen

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu