PARVESSA VIISAUS JALOSTUU

Itsenäisen Suomen 100-vuotis juhlinta päättyy kohta. Olemme jo siirtyneet itsenäisyytemme 200-vuotiskaudelle. Tämä juhlavuosi on ollut monin tavoin mieleenpainuva, eikä vähiten historian vaiheiden kertaamisena. Se on ollut myös tekoja paremmalle nykyisyydelle sekä ennakoivien polkujen valintaa tulevaisuudelle.

Kulttuurin ammattilaiset, opiskelijat ja harrastajat yhdessä tuottivat lukuisia mieleenpainuvia sisältöjä ja tunne-elämyksiä Suomi 100-teemassa niin kotimaassa kuin vieden osaamistaan ulkomaisiin tapahtumiin. Juhlavuoden aikana myös pohjoissavolainen ruokakulttuuri ja juomaosaaminen saivat omat palkintonsa puhtauteen ja luontoarvoihin pohjautuvista konsepteistaan.

Tarvitsemme vastaavia radikaalien innovaatioiden kehittäjiä lisää, joiden oma innostus imuroi ympärilleen resursseja. Mikään ei nimittäin synny yksin.

Henkilökohtaisesti vuoden paras kokemus positiivisesta kierteestä oli Suomi 100+100 -aikakapseliprojektimme. Se oli luonteeltaan äärimmäisen verkottunut ja monitahoinen ja siihen liittyi erilaisia sidosryhmiä, joiden toimet ja päätökset vaikuttivat konkreettiseen tulokseen.

Sosiaalisessa mediassa projektia verrattiin parviälyyn, jossa ”joukko eri alojen osaajia otti rooleja aikamatkan suunnitteluun ja toteutukseen”. Miksikäs ei. Meitä oli todellakin joukko erilaisia ihmisiä erilaisista konteksteistamme, jotka päätimme toteuttaa projektin yhdessä jalostaen ideaa sadan vuoden säilyttimestä, taiteellis-esteettiseksi säilytyskalusteeksi.

Aikakapselin aika oli nyt, itsenäisyytemme juhlavuotena. Idean kummisetä oli yrittänyt synnyttää innostusta asian ympärille jo aiemminkin. Näin motivoitunutta joukkoa projektiin tuskin olisi syntynyt, ellei jokainen olisi nähnyt siinä erityismerkityksiä historian ja tulevaisuuden yhdistämisessä sekä positiivisia vaikutuksia kaupunkilaisten ja vierailijoiden yhteisöllisyyteen.

Toivottavasti aikakapseli kokoaa aikamatkallaan ihmisiä ja sukupolvia yhteen. Olisi niin  kiinnostavaa olla näkemässä aikalaisten reaktiot kirjoitetuista ja tuoteterveisistä vuonna 2117. Mutta eihän sitä tiedä. Sillä kun silität aikakapselin sormusta, tietää se hyvää elämää ja lisävuosia! Mikä onkaan sopivampaa hyvän elämän pääkaupunkiin ja ME -henkeä inspiroimaan.

 

Raisa Leinonen

Tk- ja liiketoiminnan suunnittelija

Savonia-amk, kulttuuri