Pika, pikaa pikaoppimaan?

Vauhti on kovaa, pika, pikaa… Kuva: Kaija Sääski

Nyt on pojat kiire. Meillä on jo pikapesua, pikalounasta, pikapalvelua, pikalainaa, pikavippiä, pikasiirtoa, pikakassaa, pikakaistaa, pikatehoa, pikahuoltoa, pikakuvaa, pikajunaa, pikavenettä, pikaliittoa, pikakänniä, pika, pikaa…

Itsekin kävin 70-luvulla pikalukukurssin. Sana vilisivät silmissä pikana. Vauhti oli niin kovaa, että sisältö lensi korvasta ulos. Älyni ei riittänyt pikaoppimiseen.

Tällä hetkellä vaaditaan pikakoulutuksia. Suomen teollisuus huutaa pikaosaavia pikakoodareita. Digitalisaatio valtaa kaikki toimialat pika, pikaa. Työntekijöissä tulee saada aikaan pikamuutos, muuten ei ole tulevaisuutta.

Oppiminen vaatii aikaa. Vaikeiden asioiden oppiminen vaati vielä enemmän aikaa ja harjoitusta. Suomen pienessä populaatiossa ei riitä pikaälykkäitä pikakoulutettavaksi.

Hätäisen pikakoulutuksen sijaan kannattaa osaamisen jatkuvasta kehittämisestä tehdä itselle, yrityksille ja yhteisöille työtapa. Jälkijättöinen reagointi ja syvällinen uuden tietotaidon oppiminen on hankala yhtälö.

Työn ja alan houkuttelevuus vaatii pihtaavaan palkkapolitiikan pikamuutosta. Pomolla oltava parempi palkka kuin perusporukalla –periaate joutaa romukoppaan.

Usean tietoteknologia-alan ammattiosaajan työpaikkaneuvottelut kariutuvat viime hetkellä, kun palkkapyyntö on liian iso. Suomesta lähtee vuosittain huippukoodareita ulkomaille, koska tarjolla ovat kaksin-kolminkertaiset vuosiansiot, firman huikeat edut, personal trainerit, lomaa saman verran kun täälläkin.

Perheelliset saattavat palatakin Suomeen suhteellisen korkeatasoisen koulutusjärjestelmämme vuoksi. Sinkuille ei paljon kilpailevaa tarjottavaa olekaan, ehkä parhaat kaverit kuitenkin.

Eduskuntavaalit lähestyvät. Pannaan ehdokkaat koville etenkin Suomen koulutukseen panostamisen suhteen. Pikakoulutus ei tuo pitkäjänteistä yritysten kilpailukyvyn kasvua. Hetken huumaa, joka katoaa seuraavassa talouden liukumäessä.

Talouden taantumassa tulee valtion ja yritysten panostaa osaamisen kehittämiseen ja koulutukseen kuten huippufirmat tekevät. Lomauttamisen sijasta karsitaan turhat kulut ja laitetaan porukat oppimaan uutta. Talouden elpyessä näiden yritysten etumatka kilpailijoihin on selvä ja menestys taattu.

Ehdotankin valittavan pikapolitikkoja. Vaihdetaan lennosta, jos homma ei pelitä ja vaalilupaukset kaatuvat äänestys kerrallaan. Mitä sitä odottelemaan neljää vuotta.

Kaija Sääski, koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu