Pikkumusta kiehtoo

Kun joulupukista on selvitty, sydän hakkaa ja kädet hikoilevat. Alkaa armoton kilpailu, jossa otetaan miehestä mittaa ja naisestakin.

Joka joulu sama lahja, joka joulu rikki pelattu. Vuoden kuluttua on uusi turnaus. 60-luvulla pelimiehet oli pellistä, nyt muovista. Vastustaja oli joko Neuvostoliitto, Venäjä tai Ruotsi. Haastaja on aina sinivalkoinen, Suomi. Pikkumusta kiehtoo.

Fyysinen ylivoima ei auta, eikä ikä. Pelisilmä, sorminäppäryys, treenaus, hyvät hermot takaavat menestyksen. Vastustajan psyykkaaminen, itsensä yltiöpäinen kehuminen, Laineen ja Puljujärven hehkutus viimeistelevät valmistautumisen. Punamylly jauhaa tai tre kronor yllättää. Ylimielisyyteen ei ole varaa, hetken herpaantuminen – maaliiii!

Kyseessähän on iänikuinen Stiga-pöytäjääkiekkopeli. Digitalismin pyörteessä vanha kunnon jäkispeli säilyttää suosionsa. Vanhemmilla mieleen nousevat nuoruusmuistiot, nuorilla pelin alkeellisuus herättää hilpeyttä ja kilpailuviettiä. Peli kuroo umpeen X-, Y- ja Z-sukupolvien välisen kuilun.

Pelin sponsorit, kenttä- ja laitamainokset, vaihtuvat vuosittain. Tiukan pelin aikana ne uppoutuvat tajuntaan ja vaikuttavat ostovalintaan vuosien saatossa. Lähes vauvasta vaariin – ovelaa.

Stiga on ruotsalainen tuotemerkki – tietenkin. Pöytätennistuotteiden valmistus alkoi vuonna 1944, jääkiekkopelin tuotanto 1957. Ruohonleikkurit valtasivat Pohjolan nurmet 1958. Firman moottoroituja puutarhatyökaluja löytyy joka mökistä ja taloyhtiöstä.

Pöytäjääkiekko ei ole mikä tahansa perhepeli. Sillä on myös oma liittonsa. SM- ja MM-kisat järjestetään miesten, naisten ja veteraanien sarjoissa. Suomalaiset ovat kisoissa maailmalla menestyneet, pahin kiusankappale ja vastustaja myös tässä lajissa ovat venäläiset – dopingilla tai ilman.

Ensi viikolla alkaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi. Pöytäjäkispelikin täyttää jo 60 vuotta. Ilmassa on siis suuren urheilujuhlan tuntua!

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu