Pikkuyrittäjät

RKV-Kahvila Kanelipullan Pikkuyrittäjät Roni ja Valo opettajansa Erja Pironetin valmennuksessa. Kuva: Kaija Sääski

Yrittäjyyden siemenet kylvetään jo alakoulussa. Opettajan oma asenne, innostus, kokemus ja valmentava ote eli ammattitaito ovat avainasemassa.

Hieno esimerkki yrittäjyyskasvatuksesta oli Martti Ahtisaaren koulun 4-luokkalaisten Pikkuyrittäjät-projekti. Oppilaat jaettiin syksyn alussa pieniin ryhmiin ja kaikki ryhmät perustivat oman yrityksen. Luotiin toiminimet sekä tuote-, palvelu- ja markkinointikonseptit.

Harjoiteltiin kuittien kirjoittamista ja rahasta takaisin antamista. Kaikki tuotteetkin vielä valmistettiin itse. Hinnoittelu, katelaskelmat ja tilinpäätös palkkoineen toivat realismia yrittäjien arkeen.

Loppuhuipennus oli joulukuun alussa, kun Pikkuyrittäjät pyörittivät myymälöitään ja tarjosivat tuotteitaan ja palvelujaan Kolmisopen kauppakeskuksessa oikeille asiakkaille.

Viimeisen tunnin alennuksilla kiihdytettiin kauppaa. Lasten innostus, energisyys ja onnistumisen riemu oli koskettavaa.

Kahvila Kanelipulla-RKV:ssa oli huippupalvelua. Kahvilan nimi muodostui yrittäjien nimistä: Roni, Kristiina, Valo. Tarjolla oli toki kanelipullaa, myös mokkapaloja ja kaurakeksejä.

Asiakkaana ollut yli 40 vuotta yrittäjänä toiminut rouva hämmästeli 10-vuotiaiden rehtiä, ystävällistä ja huomaavaista palvelua.

Pikkuyrittäjät on osa Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa.

Mitä korkeampi koulutus – sitä vähemmän yrittäjyyttä. Kun tietää taloudelliset riskit, rohkeus häviää. Onko todella näin?

Kaiken ikäisiä oppilaita ja opiskelijoita kiinnostaa yrittäjyys, jopa korkeasti koulutettuja liiketalouden ja kauppatieteiden opiskelijoita. On totta, että vain muutama prosentti alalle valmistuneista aloittaa yritystoiminnan heti koulusta päästyään.

Poikkeuksen tekevät koulutukset, joissa opetusmenetelmät eivät ole niin sanotusti tavanomaisia vaan käytännönläheisiä. Ammattikorkeakoulujen erilaiset yrittäjäakatemiat tai yrittäjyysvalmennukset kuten Savonia-ammattikorkeakoulun yTiimi tuottavat parhaat yrittäjätulokset.

Monialaisen yTiimin käyneistä yli kymmenen prosenttia panostaa yrittäjän uraansa.

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja, Savonia-ammattikorkeakoulu