Purjevene vai moottorivene

Kuva: Kaija Sääski

Olen asunut koko ikäni järven rannalla, joten soutuvene, optimistijolla, kanootit ja jopa sähköperämoottorit ovat tulleet tutuiksi. Tämän kesäinen mökinkorjausprojekti Syvärillä mahdollistaa pääsyn ison veden äärelle ja olenkin saanut pohtia myös ihan oikean veneen hankintaa. Koska kokemusta tai syvällisempää tietämystä ei juurikaan ole, niin vaihtoehtoja on kaksi: purjevene tai moottorivene.

Netistä asiaa selvitelleenä suurin ero näissä venetyypeissä on se, että moottoriveneessä olen perillä kun saavun kohteeseen, mutta purjeveneessä perillä olen jo astuessasi paatin kyytiin eli tällöin itse matkanteko on jo kohde. Tämä kiteytys rinnastuu erinomaisella tavalla myös Savonian monivuotisiin kehityshankkeisiin.

Savilahti 2020 rakentumisessa voisimme valita moottoriveneen, joka vie meidät kohteeseen tuulesta riippumatta. Uppoumarunkoisella kalastajapaatilla matka kestäisi vähän kauemmin, mutta ehtisimme ihailla maisemia, nauttia leppoisasta tasavauhdista ja polttoaineen kulutus olisi maltillista. Plaaniin nousevassa veneessä tarvitaan pikkuisen voimakkaampi moottori ja veneessä voi kokea huumaavaa vauhdinhurmaa, mutta matka taittuu nopeasti.

Valitsemalla purjeveneen joudumme tekemään työtä koko matkan ajan päästäksemme kohteeseen. Pitää luovia ja reivata purjeita entistä parempaan asentoon, jotta vastatuulen luovikulmasta saadaan optimaalinen. Myös oma kroppa pitää laittaa kiehtovalla tavalla likoon, kun purjekallistusta saa tasapainottaa omalla painollaan roikkumalla yli laidan.

Jos tietäisimme millainen tulevaisuus on, olisi luontevaa valita Savilahden 2020 veneeksi nopea moottorivene. Koska vuoden 2020 jälkeinen oppimisympäristö ei ole tiedossa valintamme Savoniassa on purjevene, jolla haluemme oppia ajamaan ristiaallokossa ja vastatuulessa. Meille jo matka Savilahteen on kohde.

Omaa pohdintaani Syvärin veneen valinnasta jatkan edelleen.

Seppo Lyyra

talouspäällikkö

Savonia-ammattikorkeakoulu