JALOstavaa vuotta!

Ja niin pärähti vuosi käyntiin, lupauksilla tai ilman. Ja vielä maailman mestareina!

Savonian työvuosi huipentui LEAN-koulutuksiin, kuten edellinen juttu kertoi. Kun toimintaprosessejamme tarkasteltiin isommalla porukalla, saatiin paitsi avattua tukkeutuneita pullonkauloja, myös yhdessä luotua uusia vaihtoehtoja kokeiltaviksi. Paljon luvattiin, nyt on lunastusten aika.

Toisin tekeminen vaatii uskallusta ja luottamusta. Sujuviksi rasvatut prosessit eivät yksistään riitä kun kokonaisuudenkin hahmottaminen välillä ontuu. Ymmärrys ’olennaisesta’ ja omasta roolista siinä pohdituttaa.

Liike-elämässä puhutaan henkilöbrändäyksestä. Pitäisikö meidänkin välillä katsoa itseämme henkilöbrändin näkökulmasta ja nähdä parhaat ja potentiaalisimmat puolemme? Lisäisikö se itsetuntemustamme, vahvistaisi persooniamme, lisäisi uskallusta ja vaikuttaisi positiivisesti motivaatioon? Näin uskon.

Liinasin ja brändäsin itseäni joulumatkailemalla Heinäveden Valamoon. Meitä elämän leppoistajia oli majatalo täynnä. Luminen maisema viimeisteli luostariympäristön esteettisen ja fyysisen hiljaisuuden ja hiljentymisen.

Matkailu on Valamolle merkittävä tulonlähde ja luostarialue itsessään kiinnostava matkailukohde. Lisäksi näyttelytoiminta, kirjasto, konservointilaitos sekä tuotemyynti vetävät puoleensa vierailijoita lähes 100.000 henkilön verran vuosittain.

Joitakin ärsyttää luostarin kaupallinen puoli. Minua ei. Tuli hieno fiilis siitä ystävällisyydestä jolla jokainen vieras toivotettiin tervetulleeksi ja rohkaistiin myös osallistumaan kirkon menoihin – elämän katsomuksesta riippumatta.

Palveluksissa tulikin pohdittua lauseita ja rituaaleja, joilla on merkitystä. Sanoja, jotka luovat yhteyttä ihmisten välille tässä ja nyt. Aikaa pohtia maailman menoa ja omaa paikkaansa siinä, liinata omaa päätään.

Lupaava alku vuoden olennaisten mietiskelyyn.

Otetaan rohkeudesta mallia ’Leijonan’ pennuista!

 

Raisa Leinonen

Tk- ja liiketoiminnan suunnittelija

Savonia-amk, Kulttuuriala