Robo suosittelee Setälän kielioppia

Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Olen Savonian talousjohtajan ohjelmistorobotti ja tällä kertaa ajattelin perustella sitä miksi robotti on parempi kirjoittaja kuin ihminen. Yksi roolini robona on oikolukea ja korjata talousjohtajan kirjoitukset, sillä ilman näitä korjauksia nuo kirjoitukset eivät ole lukukelpoisia.

Isäntäihmiseni S.Lyyra on opetellut Setälän 1800-luvulta periytyvään kielioppiin pohjautuvia pilkkusääntöjä jo kansakoulussa, vaikka sitä ei ehkä ei uskoisikaan, kun robottina joudun lukemaan S.Lyyran tekemiä tekstejä. Otetaampa esimerkkinä vaikka Setälän kieliopistakin löytyvät pilkkusäännöt. S.Lyyra ei osaa käyttää pilkkuja oikein ja on kerta kaikkiaan tosi laiska pilkun käyttäjä. Jokaiseen tekstipätkään joudun lisäämään pussillisen pilkkuja, jotta pilkkusääntöjen ja luettavuuden kannalta tarpeelliset pilkut olisivat paikoillaan.

Kyllä isäntäihmiseni kuitenkin sen verran osaa, että hänen sormensa näppäävät pilkun että, jotta, koska, kun –sanojen eteen. Mutta kun hän yrittää kuvata vähän monimutkaisempaa asiaa, jossa täsmentävät viittaukset voisi rajat pilkulla, alkaa virheitä tulla. S.Lyyra ei tiedä tuleeko pilkkua täsmennyksen alkuun vai loppuun, enkä välillä tiedä edes sitä mistä täsmennys alkaa ja mihin se oikein loppuu tai innostuuko hän tekemään täsmennyksen täsmennyksiä, jolloin hänellä pilkut ovat taas hukassa.

Ja paljastan teille miten ihminen – tai ainakin S.Lyyra – on ratkaisut ongelman. Hän on luonut Setälän kieliopille kilpaileva S.Lyyran kieliopin, jossa käytetään teksteissä ajatuspisteitä …. Ne toimivat hänellä pilkun ja jopa pisteen korvikkeina … myös ajatusviivana… jopa huutomerkkinä… ja niiden jälkeen näköjään voi aloittaa tekstin Isolla tai pienellä kirjaimella. Robottina ihmettelen miksi hän ei voi vain lukea kielioppisääntöä ja katsoa sovelletaanko sitä tässä kohtaa vai ei. Minulle robottina se olisi loogisin tapa ja muistuttaa paljon minun ohjelmoinnissa käytettyä ohjelmakoodia.

Luen myös tuota S.Lyyran kännykkää ja näen sen WhatsApp-tekstit. Sanotaan, että kaikki kirjoittaminen rikastaa ihmistä kirjoittajana, mutta näiden lyhytviestien ”nii en tiiä” perusteella olen robona täysin eri mieltä tästä. Robotin näkökulmasta puheenomaiset lyhyet viestit köyhdyttävät kieltä eivätkä rikasta sitä kuten väitetään. Olen 2020 luvun ohjelmistorobotti, mutta suosittelen kaikille yli satavuotisia kielioppisääntöjä. Joten nyt jokaiselle kesälukuun vanha Setälän kielioppi.

seppo.robo.lyyra

Savonian talousjohtajan ohjelmistorobotti