Ruokamatkailun mahdollisuuksia

Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Ekologisesta matkailusta puhutaan paljon. Matkustamisessa pitäisi keskittyä hiilenjalanjäljen pienentämiseen ja luonnonresurssien säästämiseen. Matkailijat tavoittelevat luonnon, kulttuurin ja paikallisen elämäntavan kokemuksia, joihin ruoka linkittyy vahvasti.

Suomessa on nämä elementit, mutta osaammeko käyttää näitä vahvuuksia? Maamme ruokamatkailussa on paljon mahdollisuuksia: aitous, ensiluokkaiset raaka-aineet, tarinat ja puhtaus.

Ruokamatkailussa korostuu paikalliseen ruokakulttuuriin ja elämäntapaan tutustuminen. Ruokamatkailu on parhaimmillaan matkailijan osallistamista elämänkokemuksen muodostamiseen.

Eikä ruokamatkailu välttämättä vaadi suuria investointeja. Tästä on mökkeily hyvänä esimerkkinä. Maalle meno ei vaadi suuria panostuksia ja se on monelle mahdollista, myös ulkomaalaiselle.

Metsässä puuhastelu on usein arjesta poikkeavaa ja luonnon rauhassa ruoanlaitto voi olla olosuhteista johtuen erityisessä roolissa.

Parhaimmillaan ruoan raaka-aineet voi saada suoraan luonnosta. Niistä voi valmistaa ruokaa tai syödä ainekset sellaisenaan. Ruokailuun liittyy mökillä yhteisöllisiä piirteitä: sapuskat usein valmistetaan yhdessä ja syödään joukolla.

Ruokailutapahtuma ei aina onnistu kiireisessä arjessa. Samalla mökkeily pitää yllä perinteisiä ruoanvalmistustapoja sekä ruokakulttuuriamme. Pidämme suomalaista luontoa itsestään selvyytenä, vaikka sen pitäisi olla kansalaisten etuoikeus.

Suomalaisen ruuan vahvuuksia ovat puhtaus, luonto ja luonnosta saatavat raaka-aineet. Kulttuuristamme pystymme ammentamaan monia mielenkiintoisia asioita. Helposti unohdamme, että Suomi on monelle eksoottinen kohde. Jokamiehen oikeudetkin ovat poikkeuksellisen kattavia.

Matkailu on maailman eniten kasvava elinkeino. Ruokamatkailussa on paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia. On aika tuotteistaa Suomi, Euroopan ainoa maa, josta vielä löytyy koskematonta luontoa.

Kuopion alueen kannattaa nyt tehokkaasti hyödyntää saamaansa European Region of Gastronomy -statusta, joka saatiin vuodelle 2020 ProAgrian ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistyönä.

Jouni Vornanen

tiedottaja, Savonia-ammattikorkeakoulu