Sähköinen amk-valintakoe tulee – olethan valmis

Syksyn yhteishaku, jossa haetaan tammikuussa alkaviin koulutuksiin, päättyy tänään. Haitko? Tai onko sinulla tuttuja, jotka ovat hakeneet? Jos kyseessä on ammattikorkeakoulun tarjoama koulutus, niin ensimmäistä kertaa osa opiskelijoista valitaan sähköisellä valtakunnallisella valintakokeella. Korkeakoulujen todistusvalinnasta on ollut paljonkin puhetta, mutta tämä uudistus on ollut vähemmän otsikoissa.

Mitä sähköinen amk-valintakoe sitten tarkoittaa? Se on kuin ylioppilaskirjoitukset; tiettynä päivänä pitää olla tietyssä paikassa osoittamassa osaamistaan. Hakija on yhteishakulomaketta täyttäessään valinnut paikkakunnan ja ammattikorkeakoulun, jossa hän aikoo kokeen tehdä. Ja nyt on mentävä juuri tuohon paikkaan eikä mihinkään muualle.

Valintakoe on täysin sama kaikissa ammattikorkeakouluissa. Jos vaikka kuopiolainen on hakenut Tampereen tai Lapin ammattikorkeakouluun, hän voi tehdä valintakokeen Savonian kampuksella Kuopiossa. Paikkoja on kuitenkin rajallisesti, joten yhteishaun loppupuolelle hakemisen jättänyt ei välttämättä pääse tekemään koetta sille paikkakunnalle, minne haluaisi.

Koe ei ole samankestoinen kaikille

Mitä kokeessa pitää osata? Se mittaa valmiuksia opiskella ammattikorkeakoulussa. Kokeen pituus vaihtelee sen mukaan, miten monelle eri alalle on hakenut. Kaikki tekevät päätöksentekotaitoja sekä kieli- ja viestintätaitoja (suomen kieli ja englanti) mittaavat osiot. Matemaattisia valmiuksia mittaava osio kuuluu myös lähes kaikkiin koulutuksiin. Lisäksi joihinkin koulutuksiin on vielä erillisiä osioita.

Jos esimerkiksi on hakenut Savonia-ammattikorkeakoulun kätilökoulutukseen ja Turun ammattikorkeakoulun konetekniikan insinöörikoulutukseen, hakija tekee edellä kuvatut kaksi yhteistä osiota, joiden tekemiseen maksimiaika on kumpaankin puoli tuntia. Matemaattisia taitoja mittaava osioon voi käyttää enintään tunnin. Sen jälkeen tulee tehdä vielä tekniikan koulutukseen vaadittava matemaattis-luonnontieteellisiä taitojen osio (max 45 min) ja sosiaali- ja terveysalalle kuuluva eettisten taitojen osio (puoli tuntia). Joku muu, joka on hakenut esimerkiksi pelkästään luonnonvara-alan tai liiketalouden koulutuksiin, tekee vain kolme ensin mainittua, koska niille koulutusaloille ei ole erillistä omaa osiota. Aikarajat ovat maksimiaikoja, ja kokeessa voi edetä halutessaan nopeamminkin. Kulttuurialan koulutuksiin sähköinen valintakoe ei ole käytössä.

Kaiken kaikkiaan syksyn yhteishaussa sähköinen valintakoe on käytössä 152 amk-koulutukseen haettaessa koko Suomessa. Korkeakoulut voivat käyttää sähköisen kokeen lisäksi myös muita valintatapoja. Savonia-ammattikorkeakoulu käyttää valintakoetta tänä syksynä vain kahdessa hakukohteessa. Useimpiin koulutuksiin opiskelijat valitaan valintakurssilla tai ennakkotehtävän perusteella.

Henkkarit ja oma tietokone mukaan

Savoniassa sähköiset valintakokeet ovat aamupäivällä 29.10. ja 30.10. Tuolloin hakijan on syytä olla heti aamulla klo 8 paikalla. Mukana pitää olla kuvallinen henkilöllisyystodistus ja oma kannettava tietokone ja kynä. Langattomia laitteita kokeessa ei saa olla mukana. Eikä koetta voi tehdä puhelimella tai tabletilla. Tarkat ohjeet löytyvät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Itselläni on valintakoepäivänä hienolta kalskahtava rooli. Olen salivalvoja. Salivalvoja mm. aloittaa kokeen, kun se 29.10. klo 9 kaikissa suomenkielisissä ammattikorkeakouluissa alkaa yhtä aikaa. Kaiken pitäisi silloin toimia ja hakijoiden olla oikeassa paikassa oikeanlaiset laitteet mukana. Pidetään peukkuja että niin käy. Joka tapauksessa onnea kokeeseen kaikille hakijoille!

Lopullinen tulikaste sähköiselle amk-valintakokeelle tapahtuu syksyn 2020 koulutuksiin haettaessa, jolloin hakijoita ja koulutuksia on paljon enemmän ja esimerkiksi Savoniassa valintakokeelle on varattu kesäkuun alussa kokonainen viikko. Tuolloin Savoniaankin osa hakijoista on kuitenkin jo valittu todistusvalinnalla eli he voivat jättää valintakokeet väliin.

Marja Kopeli
koulutusvastuusuunnittelija
Savonia-ammattikorkeakoulu