Sata ideaa iskee tulta

Tuottava idea -kilpailun voitonriemua. Nuorkauppakamarista Sari Mielonen (vas.), Tiina Mikkonen. Business Centeristä Kaija Sääski, Harri Holopainen ja Matti Laitinen.

Sata salamaa iskee tulta, rokkasi Vicky Rosti nuoruudessani. Biisi on iskevä vieläkin. Sata on ihmeluku myös innovaatioiden tuottamisessa. Karkeasti arvioituna, jos sinulla on sata hyvää ideaa, niin niistä yhdestä voi tulla menestyvä innovaatio ja bisness.

Idea on innovaatio vasta, kun se on kaupallistettu. Sinällään innovaation ei tarvitse olla aina joku uusi keksintö, vaan myös uudistettu tuote tai palvelu voi olla innovaatio, jos siitä tehdään liiketoimintaa.

Koillis-Savossa Kaavilla ja Tuusniemellä tuotetaan Työtä ideasta. Kaavi100-hankkeen jatkotyö kantaa hedelmää: jo lähes 100 uutta ideaa on alueella syntynyt.

Nyt niitä käydään läpi Business Center -Pohjois-Savon yhteistyönä. Osa ideoista on jo tuotekehitysvaiheessa, tosin kaikki keksinnöt eivät pääse jatkoon. Eipä tarvitakaan kuin se yksi hiomaton timantti, josta vielä syntyy menestystä Pohjois-Savoon.

Rahamiehet ja -naiset eli investorit valittavat, että Pohjois-Savosta puuttuu massaa tarkoittaen tällä sitä, että hyvistä rahoitettavista liikeideoista on pulaa. Kaava on sama: jos on sata liikeideaa, yhdestä voi syttyä tähti.

Nuorissa on tulevaisuus ja opiskelijat ovat tulenkantajia myös alueiden elinvoimaisuuden kehittämisessä. Meillä on jo monia hyviä keinoja edistää ideoista liiketoimintaa – rohkeasti vaan ideat arvioitaviksi.

Itä-Suomen korkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille: Draft Program –liikeideakilpailu. Palkintona on rahallista tukea liikeidean edelleen kehittämiseen.

Havuja#!@&%&! Bootcamp -ideakiihdytysohjelma on tarkoitettu ensisijaisesti alkuvaiheessa oleville liikeideoiden kehittäjille, joilla on halua kovaan liiketoiminnan kasvuun, ja jopa kansainvälistymiseen tulevaisuudessa. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi oppilaitosten opiskelijat, pienet yritykset ja oman alansa asiantuntijat.

Bootcampista on sitten hyvä jatkaa Havuja#!@&%! Accelerator -startup-kiihdytysohjelmaan, jossa tavoitteena on todella saada yritys kehittymään ja menestymään.

Kannustan myös julkisen sektorin toimijoita ja järjestöjä tuomaan omia ideoitaan julki. Kannustava esimerkki on Nuorkauppakamarin Tuottava Idea 2020 -kilpailu, jossa Pohjois- ja Itä-Suomen yhteiskuntasarjan voitti Savonia-ammattikorkeakoulu Business Center Pohjois-Savon yrittäjyyden yhteisellä oppimisympäristöllään. Tiukassa valtakunnan finaalissa voitimme hopeaa.

Business Center Pohjois-Savon yrittäjyyden yhteinen oppimisympäristö on Savonian, Itä-Suomen yliopiston ja Savon ammattiopiston yhteinen kokonaisuus yrittäjyyden ja innovaatio-osaamisen edistämiseksi ja vahvistamiseksi.

Vastaavasti aluekisan Yrityssarjan voitti myös kuopiolainen Heart2Safe Oy tuotteellaan EKG-koru, Start-Up -sarjan voitti oululainen Golden Malt Limited gluteenittomalla ohrallaan.

Tuottava Idea -kilpailu on Suomen Nuorkauppakamarit ry:n järjestämä innovaatiokilpailu, jonka tavoitteena on nostaa esille suomalaisia innovaatioita.

Kaija Sääski

johtaja, Business Center

Savonia-ammattikorkeakoulu

Pohjois-Savon kasvun ja elinvoimaisuuden varmistaminen yrittäjyys- ja innovaatioympäristöä kehittämällä -hanke. Business Center -hankkeen rahoittavat: Etelä-Savon ely-keskus (ESR) ja Pohjois-Savon liitto (EAKR). Työtä ideasta –hankeen rahoittaa Etelä-Savon ely-keskus (ESR).