Savolainen teollisuus näkyy ja menestyy!

NAO-robotti on sosiaalinen. Se on yhdistänyt eri alan opiskelijoita oppimaan hauskalla tavalla.

Kansainväliset Tampereen Alihankintamessut järjestettiin viime viikolla. Normet Oy, merkittävänä suomalaisena päähankkijana, oli kutsuttu messujen kumppaniyritykseksi. Viime vuonna se oli Ponsse Oyj. Myös Savonian kone-, sähkö- ja tietotekniikan sekä muotoilun osaaminen oli esillä savolaisyritysten rinnalla ja partnerina. Messuilla vieraili lähes 17.000 teollisuuden asiantuntijaa, ja näytteilleasettajia oli noin tuhat kahdestakymmenestä eri maasta.

3D-tulostus oli esillä kokonaisen hallin verran. Maailmanlaajuisesti kyseessä on miljardiluokan liiketoiminta ja kasvuennusteet ovat huikeat. Tulevaisuudentutkija Risto Linturi puhuu uudesta kisälliajasta, jossa käytetään kehittyviä 3D-työkaluja. Teollisuuden ja kaupankäynnin ajattelumallit uudistuvat ja tuotteiden valmistusta siirretään takaisin kotimaahan. Paikallisuus korostuu, kun asiakkaalle pystytään valmistamaan räätälöityjä tuotteita paikkakunnan myymälöissä.

Muotoilutoiminnan näkökulmasta digitaalisuus uudistaa suunnittelukäytäntöjä, valmistus- ja materiaaliteknologiaa ja kommunikaatiota. Moderni kisälliajatus istuu hyvin muotoilukoulutuksemme profiilikeskusteluun, jossa ”Muotoilija 2.0” on uuden ajan räätäli. Ydinosaamista ovat edelleen visuaaliset menetelmät, valmistusosaaminen ja kokonaisvaltainen ajattelu, joka nivoo tarpeet ja osapuolet yhteisiin kehittämisprosesseihin. Oman osaamisen myynti ja digitaaliset työkalut korostuvat. Näitä asioita tulee Design Making (YAMK) –nimellä valmisteltu jatkotutkinto toteuttamaan uudella ja raikkaalla tavalla.

Ja lopuksi. Kulttuurialan syksy näyttää kansainväliseltä. Tutkinto-ohjelmat (muotoilu, musiikki ja tanssi) kiinnostavat Euroopan ulkopuolella. Projekteja tehdään monipuolisesti ja uusia kumppaneita haetaan. Yksi niistä on kansainvälisesti toimiva kuopiolainen yritys Turo Tailor. Olemme tästä ylpeitä. Yhteistyön tuotoksia esitellään jo loppuvuodesta.

 

Raisa Leinonen

Tk- ja liiketoiminnan suunnittelija

Kommentit

  • jusa

    Erinomainen proaktiivinen esimerkki 3D-teknologian lisäarvosta oli jo 90-luvun alussa (?) toteutettu Pro Engineering-ohjelman demo. Siinä tehtiin suunnittelutyötä 24 h/vrk periaatteella kolmella mantereella. Lisäksi työskentelyyn ja tuotettuun materiaaliin oli mahdollista tutustua kamera-ajoilla.

Kommentointi on suljettu.