Savonia alueellisena vaikuttajana

Savonian juhlavuosi avattiin näyttävästi pinkillä valaistulla Puijon tornilla. Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Ammattikorkeakoulujärjestelmä täytti viime vuonna 30 vuotta. Mullistus oli melkoinen, koska monet yksiköt olivat paikkakunnillaan, 100-vuotiaita brändejä, kuten Kuopion Muotoiluakatemia tai Kuopion kauppaoppilaitos.

Aikanaan opistoasteen oppilaitoksia Suomessa oli noin 500. Monet niistä olivat pieniä ja kouluttaminen opiskelijaa kohden maksoi kohtuuttomasti. Koulutusuudistuksessa yksiköt koottiin saman sateenvarjon alle.

Vuosikymmenien aikana on tapahtunut paljon. Yksi merkittävimmistä oli kampuksen rakentaminen Savilahteen. Kyseessä on ainutlaatuinen oppimisympäristö, joka pitää sisällään muun muassa maailmanluokan tutkimuslaboratorioita, yhteisiä olohuoneita, moderneja luokkahuoneita ja opiskelijakunta Savotan baari-kahvilan, harvinaisesti A-oikeuksilla.

Savonian kampus on osa Savilahden osaamiskeskittymää, jossa on noin 10 000 opiskelijaa. Samalla alueella on tiiviissä kokonaisuudessa Itä-Suomen yliopisto, Savon ammattiopisto, kuusi tutkimuslaitosta ja yli 200 yritystä.

Juhlavuotta vietettiin monin tavoin. Vuosi aloitettiin hienosti Puijon tornin valaisulla. Tornin valaisu alkoi päivittäin iltahämärissä ja kesti läpi yön. Valaisulla haluttiin ilahduttaa kuopiolaisia ja samalla tuoda esiin Savonian keskeistä roolia Pohjois-Savossa.

Juhlavuoteen liittyi uusia avauksia. Savonia oli Suomen suurimman yhteiskunnallisen festivaalin SuomiAreenan pääyhteistyökumppani. Kyseessä oli historiallinen kumppanuus, sillä ensimmäistä kertaa kyseisen kunnian sai ammattikorkeakoulu.

MTV Oy:n ja Porin kaupungin järjestämä SuomiAreena nostaa esiin tekoja, jotka vievät suomalaista yhteiskuntaa kohti parempaa. Yhteiskunnallisena tekonaan Savonia tarjosi kaikille avoimen opintojakson ja jakoi tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista väestön terveyteen, tuoden aihetta koskevat ratkaisut keskusteluun.

Kevyempääkin mahtui vuoteen. Savonian synttärit opiskelijoiden osalta huipentuivat viime syksynä Kuopion torille, jota tähdittivät lukemattomista hiteistään tunnettu Teflon Brothers. Torin valloitus alkoi värikkäänä kulkueena Microkadun kampukselta kauppatorille. Tuhansien ihmisten juhlakulkue oli vaikuttava näky Kuopion katukuvassa.

Savonian iso kuva näkyy kuitenkin numeroina. Oppilaitoksesta on valmistunut 30 vuoden aikana liki 30 000 osaajaa. Valmistuneiden vaikutus alueelle on merkittävä, sillä yli 60 prosenttia heistä on jäänyt ammattilaiseksi Pohjois-Savon alueelle.

Jouni Vornanen, tiedottaja, Savonia-ammattikorkeakoulu