Startup-yhteisöjen innovoimaa

Olen energisoitunut startup-yhteisöistä! Kuukauden sisällä olen päässyt tutustumaan kahteen erilaiseen ja toisaalta samanlaiseen ympäristöön. Yhteistä näille on ollut organisaatioiden rajattomuus ja rohkeus kehittää kokeilemalla, välttämättä tarkasti rajattua suunnitelmaa.

Palvelukonseptien ydin on muotoutunut avainhenkilöiden monialaisuudelle, sekä kykyyn hyödyntää tätä vuorovaikutusta toiminnan kehittämisessä. Ja toimintaan muunnetut tilat ovat sopivan rouheat.

Molemmat käyntikohteet ovat sijainneet Kuopion ulkopuolella. Helsingin Maria 01 ja Tampereen väliaikainen Hiedanranta toimivat kotikaupunkiensa tarjoamissa tiloissa vuokralla.

Helsingissä, entisen Marian sairaalan tiloissa toimiva Maria 01 on Suomen suurin startup-yhteisö. Väliaikainen Hiedanranta toimii entisen, 1600-luvulla perustetun ratsutilan ja entisen Metsä Boardin selluloosatehtaan rakennuksissa.

Mariassa on tällä hetkellä 105 aloittavaa yritystä ja partnereiden, kiihdyttämöohjelman, rahoittajatahojen ja kv-verkoston kautta yhteensä 145 toimijaa. Valtaosa on teknologia-alan yrityksiä ja luovien alojen peliyrittäjille on varattu kokonainen talo.

Yhteisö on Marian vetonaula. He vastaanottavat hakemusia enemmän kuin tilat antavat myöten. Helsingissä ollaan tilanteessa, jossa lähes kaikki entisen sairaalan tilat ovat käytössä tai muutosvaiheessa. Lisäksi alueelle on tulossa noin 50.000 m2 Maria-kampus startupien käyttöön.

Tampereen väliaikainen Hiedanranta on taas kaupunkikulttuurin elämyksellinen kohtaamispaikka. Alueella järjestetään monipuolista kulttuuritoimintaa ja isoja tapahtumia ja alueen Kuivaamo-rakennuksesta löytyy myös Suomen suurin sisäskeittihalli.

Väliaikaisen Hiedanrannan kulttuuritoiminta on musiikin ja taiteen lisäksi myös paljon muuta; kaupunkiviljelyä, liikuntaa, kuntouttavaa työtoimintaa ja alueen kehittämiseen liittyvää avointa työpajatoimintaa. Toivottavasti kokeiluna alkanut malli ei tule häviämään uuden alueen tieltä.

Mites meillä? Esimerkkitapausten pienimuotoisempikin malli olisi jo iso plussa pohjoissavolaisille. Toimivia malleja kannattaa bencmarkata laajasti. Maakunnan tki-kärjissä on nähtävissä startupeille toivonpilkahduksia.

Odotan paljon Savilahden monimuotoisesta ympäristöstä ja sen vaikutuksia koko Pohjois-Savoon. Luovien alojen toimijoita on otettu myös muotoilemaan uusia asumisen, työnteon ja opiskelun ratkaisuja sekä alueen vetovoimaa ja viihtyisyyttä.

Samalla meidän täytyy muotoilla toimintakulttuurejamme joustavimmiksi ja vuorovaikutteisemmiksi, sekä rohkaistua kokeilemaan uusia ratkaisumalleja. ”Tilat” ovat lopultakin meidän päässämme, eivät ainoastaan seinissä ja rakennuksissa.

 

Raisa Leinonen

Projektipäällikkö | Luova Veto! -hanke

Savonia-amk

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Kiitos raportista – ja innostamisesta!
    Ilmeisesti nuo tutustumiskohteesi ovat jo niin kookkaita että ovat toimivia – pysyvät pystyssä (jo ilman tukiakin).

    Kuopiossa Savilahti on maallikosta ehkä liian kallis aloittaville yrityksille? Takavuosina oli jotain toimintaa, tiloja aloittaville yrittäjille Kotkankalliolla, jos muistan. Tyhjiä liiketiloja on sinänsä paljon Kuopion keskustassa, joten organisointi yritysryppäille lieneekin maallikosta se vaikuttavin.

    TEILLÄ ON HYVÄ TAVOITE: sivuiltanne ”Alueelle tarvitaan maakunnallisia tukirakenteita ja monitoimijaista yhteistyötä, että luovien alojen ja kulttuurin aluetaloudellinen merkitys kasvaa, kansainvälinen toiminta lisääntyy, hyvinvointipalvelujen saatavuus paranee sekä maakunta koetaan vetovoimaiseksi sekä yrityksille että asukkaille… ” Menestystä!

Kommentointi on suljettu.