Sukupuolineutraalit herättävät tunteita

Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Sukupuolineutraalikysymys nousee aina välillä kiivaaseenkin keskusteluun. Ajan myötä sukupuoliroolit häviävät liikennemerkeistä. Esimerkiksi mies taluttaa tyttölasta jalkakäytävällä. Tilalle tulee kaksi tikku-ukkoa.

Aamulehti valitsi oman linjansa. Lehti otti pääkirjoituksessaan tiukan näkökulman sukupuolineutraalien ilmaisujen puolesta. Lehti luopuu mies-päätteisistä sanoista kuten luottamusmies, virkamies, lakimies tai puhemies.

Useissa kirjastoissa ja kouluissa on otettu käyttöön sukupuolineutraaleja vessoja. Mukavuuslaitokset tarjoavat turvallisen paikan myös niille, jotka eivät koe itseään naiseksi tai mieheksi.

Kieli on tapa jäsentää maailmaa. Joku on ihmetellyt, miksi pohditaan sukupuolineutraalia sanastoa. Kun elämässä ei ole ongelmia, niitä täytyy keksiä, moni pohtii.

Sukupuolitietoisuus on tuotu myös varhaiskasvatukseen. Päiväkodeissa on mentävä sanoista tekoihin, suunnitelmista käytäntöön. Jokaista lasta on kohdeltava yksilöinä: ei ole tyttöjen tai poikien leluja, värejä ja leikkejä.

Sukupuolineutraalit ovat jo pitkään olleet vanhempien huulilla. Tutkijoiden mukaan ilmiössä on samaa kuin suomalaisessa murroksessa 1900-luvun alussa, jolloin kansallisen itsetunnon virrassa käyttöön tulivat suomalaista alkuperää olevat nimet. Monet nimet olivat tuttuja myös Kalevalasta tai kansanrunoudesta: Väinö, Uljas, Kullervo.

Sukupuolineutraalit nimet ovat nyt luonnosta saaneet innostuksen: Ruska, Myrsky tai Utu. Eli ei kielikeskustelussa sinänsä ole mitään uutta.

Viime vuoden lopulla lastenpsykiatri, dosentti Jari Sinkkonen synnytti somessa myrskyn toteamalla: sukupuolineutraalikasvatus on älyvapaa ajatus mutta valmiita sukupuolimuotteja ei ole – pojalla pitäisi olla vapaus tanssia balettia sukupuolensa sisällä.

Jouni Vornanen

Savonia-ammattikorkeakoulu, tiedottaja

Kommentit

 • seija sanaleikkimökistään

  Isoista sairaaloista löytyy osoite Naistentautien osasto. Miten sen voisi nimetä uudelleen?

 • Eino J. (maallikkona)

  mukavasti pohdittu, tiedottaja on ammattilainen. laitoin peukun.

  Ymmärrän tämän neutraloivan kehityksen tarkoitukseltaan lähinnä tasa-arvoa edistävänä. Ettei olisi väliä esimerkiksi palkkauksen kannalta sillä, mitä sukupuolta (joita lienee nykyisin jo useampia) on, tai kansalaisuutta. ?

  Sanaleikkimökkiläinen mietiskelee ja pukee ajatuksiani paremmin, että jotain sukupuolesta aina jää (kuten synnyttäminen), joten naistentautiosasto säilynee olemassa jotenkin (sulautuu yhteisvessan tapaan neutraaliosastoon?), eli että erilaiseen kehoon liittyvät miesten ja naisten taudit varmaankin säilyvät ominaisuuksiin liittyvinä.

  – Ehkäpä neutraalius tuottaa lajimuutoksia pitemmän päälle, niin että immeisestä kehittyy itsekseen lisääntyvä tai monistuva – mikä se oikea termi onkaan (Hermafrodiitti eli kaksineuvoinen on eläin, joka tuottaa sekä naaras- että koiraspuolisia sukusoluja);

  – Opetushallituksen etälukio-sivulla kerrotaan perinnöllisyydestä / muuntelusta: ”Muuntelu luo lajinsisäistä monimuotoisuutta, joka mahdollistaa populaation sopeutumisen muuttuviin ympäristöoloihin .. Muuntelu on siis evoluution edellytys. ”

  Maallikko tulkitsee, että tämä neutraalius voisi olla aie sopeutua oleviin oloihin 2010-luvulla >>> tai toisaalta muuttaa oloja – toimintaympäristöä siis.
  (linkki josko lukija jäsentää termit paremmin: http://www02.oph.fi/etalukio/biologia/kurssi2/periytyminen.html)

 • Jouni Vornanen

  Seija tosi hyvä kysymys. En osaa vastata.

 • Jouni Vornanen

  Eino, nämä ovat kinkkisiä kysymyksiä ja itsekkin olen ymmällä. Olen jutellut näistä asoista nuorten kanssa, he ovat paljon viisaampia.

Kommentointi on suljettu.