Suuret setelit

Kuva: Kaija Sääski


Annan toisten mä talletella suuret setelit…

Nyt on ilmaista rahaa jaossa kuin Eurojackpotissa. Pikkurahalla on mahdollista saavuttaa menestystä ja suuria seteleitä.

Kyseessä ovat Tekesin uudet vähäbyrokraattiset palvelusetelit. Innovaatioseteli myönnetään nimensä mukaisesti pk-yritysten innovaatioiden kehittämiseen ja Team Finland Explorer kansainvälistymiseen.

Team Finland Explorer -rahaa voi saada 5000–10000 €. Rahoituksella voi ostaa asiantuntijapalveluja, mm. uusien vientimarkkinoiden selvittämiseksi ja yrityksensä kansainvälistymisvalmiuksien parantamiseksi.

Surullisen kuuluisa Team Finland -toiminta on saanut julkisuudessa kovasti kuraa niskaansa. Osa arvostelee sitä tehottomuudesta ja kankeudesta, joka tunnetaan ministereiden eliittimatkoista maapallon eksoottisimpiin kauppakohteisiin.

Valtion perinteisiä vienninedistämismatkoja arvosteli Ivana Helsinki -vaatemerkin perustaja, vaatesuunnittelija, taiteilija, muotoilija, yrittäjä ja elokuvantekijä Paola Suhonen syksyllä 2013 Savonia-vierailullaan. Oikeat bisness-suhteet luodaan ja kaupat tehdään yrittäjien välillä, ei politiikkojen edustuskokkareilla.

Suhoselle eräs presidenttisuku on varsin tuttu. Hänhän joutui Yhdysvalloissa kiistaan Donald Trumpin ex-vaimon Ivana Trumpin kanssa Ivana-tuotemerkistään.

Team Finland on mainettaan parempi – ainakin Pohjois-Savossa. Lähes 30:lle kasvu- ja kansainvälistymishakuiselle firmalle tehtiin viime vuonna kattavat suunnitelmat maailman markkinoiden valloitukseen.

Toimintamalli luotiin Pohjois-Savon Ely-keskuksen vetämässä Golden Gavia –hankkeessa ja kansainvälistymiskilpailussa. Kisa nimettiin maakuntalintumme kuikan mukaan, joka sai kultaisen etuliitteen.

Valtakunnallinen Team Finland -toiminta poimi parhaat palat Pohjois-Savon mallista, jossa myös Savonia on aktiivinen.

Ei siis kannata lähteä merta edemmäksi kalaan. Isot kalat: innovaatio- ja kansainvälistymisosaaminen löytyvät Kallaveden rannaltakin.

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu