Tehdäänkö töitä vain työpaikalla?

Työelämä elää parhaillaan erinäisiä murroksia ja jatkaa varmasti voimakkaasti muuttumistaan nuoremman sukupolven astellessa työelämään. Yksi mielenkiintoisimmista huomioista ja käymistäni keskusteluista on työn tekemisen sijainti. Etätyömahdollisuus on ollut joillakin työpaikoilla jo pitkään, mutta kuinka sitä on osattu hyödyntää, on toinen asia. Etätyöllä on jokseenkin negatiivinen vivahde keskusteluissa – onko kyseessä tiedon tai kokemuksen puute, epäluottamus tai jopa heikkous itsensä johtamisessa?

Monelta etätyön konkarilta olen kuullut, että kollegoilta irtoaa työpaikoilla helposti kommentteja kuten ”näkeehän sinuakin” tai ”tulithan sinäkin töihin”. Myöskin jos etätyöläinen on tekemässä töitä kotona ja se tulee puhelussa esille, voi kollegan seuraava kommentti olla: ”jaa okei, sä pidät vähän iisimpää päivää” tai ”öh, voinko mä sit häiritä?”. Seuraavaksi voisi kysyä, että miksi näin ajatellaan, koska töissähän sitä ollaan etätöissäkin. Eihän työn tekemisen sijainti pitäisi ratkaista sitä, kuinka tehokkaasti työsi teet. Itse ainakin olen huomannut, että tehokkuuteni lisääntyy huimasti tehdessäni työtäni kotona: tällöin työtä keskeyttäviä tekijöitä ei ole läheskään niin paljon kuin töissä.

Mielestäni etätöiden tekemisessä ei ole mitään sen kummempaa kuin työpaikalla tehtävässäkään – itsensä johtaminen korostuu, mutta voiko jatkossa odottaa muuta myöskään työpaikalla tehtävän työn osalta? Jos lähtökohtainen ajatus on se, että etätöissä ”lusmuillaan”, voi se kertoa paljon myös näin ajattelevan tavasta tehdä työtä. Kenties hänellä on vaikeuksia itsensä johtamisessa tai motivoitumisessa työn tekemiseen muutoin kun jonkun toisen seurannan alla.

Motivoitunut työntekijä tekee työnsä sijainnista riippumatta, eikä kenenkään tarvitse varmistella hoitaako hän työnsä vai ei. Asettaahan se toki johdollekin toisenlaisen ulottuvuuden, kun johtamista ei voi eikä ole järkevää enää seurata kuten ennen, tai pelkästään työajanseurannan näkökulmasta. Johdon on löydettävä toisenlaisia tapoja johtaa ja edistää sekä palkita työllensä omistautuneita työntekijöitä.

Kaikessa työn tekemisessä ei ole kyse vain sijainnista. Uskon, että jatkossa työn tekemisen sijainti tuleekin muuttumaan radikaalisti, eritoten nuoremman sukupolven astuessa vankemmin työelämän syrjään kiinni. Työn tekemisen paikkoja tulee olemaan perinteisen kotona tehtävän etätyön lisäksi monia, kuhunkin tilanteeseen ja tavoitteeseen parhaiten sopiva paikka, joka ei ole välttämättä juuri se totuttu työpaikan palaveritila.

 

Salla Willman

TKI-asiantuntija

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

 • Mirjam

  Olen kohta 2 vuotta tehnyt etätöitä työpaikan sisäilmaongelman vuoksi.
  Alkuun oli upeaa huomata kuinka parani kun ei ollut enää sairastuttavassa ympäristössä.
  Mutta kun tilanne on kestänyt näin kauan niin hohto on karissut. Aina yksin puhelimen tai skypen varassa. Keskustelut jää vähiin ym.

  • Salla

   Kiitos Mirjam kommenteistasi! :)
   Vuorovaikutus ja yhteisöllisyys kyllä toden totta saattaa jäädä varjoon, kun työskentelee paljon etänä ja ymmärrän tilanteesi, ettei työpaikalle ole fyysisesti menoa. (Todella harmillisia nämä sisäilmaongelmat, asia josta riittäisi paljon keskustelua.)
   Mahdollistaako työsi sen, että voisit tehdä kollegoiden kanssa töitä yhdessä esim. kotonasi tai muussa tilassa kuin työpaikalla? Itse olen paljon kollegoiden kanssa tehnyt töitä myös heidän kotona tai mahdollisuuksien mukaan muussa rennossa ympäristössä. :)
   Tsemppiä etäilyyn ja toivottavasti löydät tapoja myös yhteisöllisyyden vaalimiseen.

Kommentointi on suljettu.