Tekstiilimateriaalien digitalisaatio etenee vauhdilla

Kaija Sääski 3D-skannattuna algoritmejä varten Digital & Circular Fashion House -hankkeessa. Kuva: Ville Berg

Ympäristötekniikka keskittyy ilmastomuutoksen hallintaan ja kestävään kehitykseen muun muassa teknisillä ratkaisuilla. Kyseessä on tulevaisuuden ala, joka kasvaa jatkuvasti ja moneen suuntaan. Onhan luontoarvojen säilyttäminen yksi ihmiskunnan suurimmista haasteista.

Esimerkiksi vaatetalot tekevät ”laatua” halvalla ja synnyttävät runsaasti vaatehävikkiä. Suurin osa vaatteista päätyy lopulta kaatopaikalle. Vaatteiden nopea kierto tekee alasta yhden maailman saastuttavimmista. Ilmiölle on annettu myös nimi: pikamuoti.

Onko yksi ratkaisu digitalisaatiossa? Tekstiilimateriaalien digitalisaatio etenee vauhdilla. Tämä tukee tekstiilialan vihreää siirtymää ja kiertotaloutta: muun muassa materiaalien hävikin vähentämistä.

Savonia-ammattikorkeakoulussa on meneillään ”Digital & Circular Fashion House” –hanke (ESR), joka edistää muoti- ja tekstiilialan kiertotalousosaamista, missä digitaalisuus on vahvassa roolissa. Sen aikana tutkitaan laitekokonaisuuksia, joiden avulla kokeillaan muoti- ja tekstiiliteollisuuden digitaalisia tuotekehitysprosesseja.

Savonian uusi materiaaliskanneri on kuin pieni studio. Sillä otetaan kuvia kankaasta ja luodaan algoritmien pohjalta tiedostokokonaisuuksia, jotka muodostavat digitoidusta tekstiilistä visuaalisia karttoja. Vastaavaa skanneria ei ole tiettävästi muualla Pohjoismaissa ja Euroopassakin vähän.

Ongelmana on yhteiskunnan lisääntyvä energiatarve yhdistettynä päästövähennysten välttämättömyyteen. Yhteiskunnallisesti iso kysymys on, mitä yksittäinen ihminen pystyy tekemään luonnon hyväksi arjen mukavuudesta tinkimättä.

Välttämättä kyse ei ole monimutkaisista valinnoista. Perinteisiä keinoja ovat muun muassa kulkuvälineen valinta, valojen sammuttaminen, suihkujen lyhentäminen tai veden lämpötilan pienikin laskeminen.

Kuluttaja voi liittyä vaikkapa tavaranvaihtorinkeihin. Aina ei tarvitse matkata kirppikselle: tavaroita voi vaihtaa myös netissä. Vanhoista lepakkofarkuista voi helposti tuunata tyylikkäät kesäshortsit ja lopuista kankaista saa vaikkapa matonkudetta.

Kaija Sääski

yrityspalvelujohtaja, Savonia-ammattikorkeakoulu