Tervetuloa elintarvikkeeksi, hyönteiset!

Party Box ranskalaisittain ;)

Kirjoitin viime marraskuussa blogin otsikolla Nam, hyönteisiä! (SS Blogit 9.11.2016). Nyt nostan innolla asian uudelleen esille. Kuluneen vuoden aikana on tapahtunut huima muutos liittyen hyönteisten käyttöön elintarvikkeissa. Tätä on ehditty odottaa, ja nyt lainsäädännön asettaminen hyönteisten käytössä elintarvikkeena on lähtenyt rullaamaan eteenpäin Suomessakin.

Tällä hetkellä Eviralla on työn alla laatia elintarvikealalle hyönteisten kasvattamista, myymistä ja tarjoiluja koskevia ohjeistusta. Eviran mukaan Suomessa sallitaan vain kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö, joita voidaan esimerkiksi jauhaa tai kuivata elintarvikekäyttöön. Jatkossa hyönteistuotteita voi siis myydä ja markkinoida elintarvikkeina.

Mielenkiintoista olisi kuulla mitä mieltä te kuluttajat olette asiasta? Mitä mielikuvia tämä teissä herättää? Itse elintarvikealan ammattilaisena olen ihan ”intopinkeänä” pohtimassa ja ideoimassa, kuinka Pohjois-Savon alueen tuottajat ja elintarviketuotantolaitokset voisivat hyödyntää hyönteisiä. Yksi isoimmista kysymyksistä onkin, kuinka tuotteet kannattaisi kaupallistaa ja miten asiaa tulisi markkinoida kuluttajille? Miten paljon tietoa kuluttaja tarvitsee, jotta hän uskaltaa lähteä testaamaan uutta elintarviketta, joka sisältää hyönteisiä?

Esimerkiksi Aasiassa tämä ei mitenkään ole outoa eikä vierasta. Sieltähän löytyy katukeittiöistä vaikka millä mitalla erilaisia hyönteisiä uppopaistettuna, grillattuna tai kuivattuna. Makumaailma toki voi olla varsin vieras meille savolaisille. Uskon kuitenkin, että elintarvikkeet jotka sisältävät hyönteisiä tulevat jäämään osaksi tuotevalikoimaa – vaikka siihen aikaa saattaa mennäkin. Ruokakulttuurimme muuttuu ajassa erityisesti proteiinin lähteiden osalta. Uskon ainakin vahvasti näin. Mitä mieltä sinä olet? Söisitkö omalla tieto- ja kokemuspohjallasi esimerkiksi leipää, joka sisältää hyönteisjauhetta?

 

Salla Willman

TKI-asiantuntija

Savonia-ammattikorkeakoulu

 

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  kauniisti pohdittu – kiitos – ja paketti ratkaisee!

  Kiinalaisillahan on sanonta että kaikkea voi syödä kun sen laittaa oikein …

  Perinteisen ruoan suosijana olen toisaalta pohdiskellut, että kannattaisi ehkä miettiä ihmiskunnan pienentämistä, jotta ruoan kasvattamiselle jää tilaa päästölaskelmissa (viljakasvien ym. viljely ja karjatalous mukaan lukien).

 • seija sanaleikkimökistään

  No mikä ettei. Syödäänhän sitä makkaroissakin sellaista roinaa, että tehtaalla käytyään moni ei enää moista moskaa suuhunsa pistä.
  Kun hyönteisjauheet merkitään tuoteselostuksiin jollakin E-merkinnällä tai proteiinivalmiste-nimellä, ei kukaan huomaa mitään.

 • Anna Jääskeläinen

  Mielenkiintoinen kirjoitus!
  Uskon myös että hyönteisten hyödyntäminen on monesta syystä tarpeellista. Kuluttajana en ihan vielä söisi hyönteisiä niin että niistä näkyy mitä ovat, mutta voisin kyllä maistaa sitä Fazerin leipää josta huomasin juttua. Ehkä se ajattelu menee niin kuin lapsena kalaa kohtaan, että kun se näyttää niin omituiselta niin ei uskalla maistaa ja päättää että se on pahaa, kunnes aikuisena maistaa ja huomaakin sen olevan herkullista.

Kommentointi on suljettu.