TikTok – enemmän kuin pelkkiä söpöjä eläinvideoita?

kuva älypuhelimesta

Kuva: Shutterstock

TikTok. Joskus se tarkoitti huoneen nurkassa seisovan kellon ääntä, mutta ei enää. Kyseessä on tietenkin hassunhauska kännykkäsovellus, jossa katsotaan pianoa soittavaa kissaa tai lastenaltaaseen hyppäävää lihavaa aikuista. Älytöntä? Kyllä. Pitäisikö siihen suhtautua negatiivisesti? Ei tietenkään.

Rohkaisin mieleni eräänä sateisena lomapäivänä, ja latasin lasteni vahvasti suosittelemana TikTokin. Sovellus kohteliaasti kyseli mistä olin kiinnostunut, ja olin pohtinut jo etukäteen ottavani seurantaan mm. amerikkalaisia korkeakouluja, jotka oletettavasti ratsastavat markkinoinnin aallonharjalla. Olinhan kuunnellut amerikkalaisen podcastin, jossa suurkaupungin yliopiston markkinointiasiantuntija kertoi TikTokin rajattomilta kuulostavista mahdollisuuksista oppilaitoksen promoamisessa.

Jotenkin uskottavuus kuitenkin rapistui, kun käynnistelin sovellusta ja katsoin mitä videoita älylaitteeni oli minulle valikoinut. Hiekkadyynillä voltteja heittävä nuorimies, jonka jälkeen ruutuni valloitti kartanonsa uima-altaan palloilla täyttänyt miljonääri.

Mutta onko asia ihan näin mustavalkoinen? Onko TikTok ja muut vastaavat somekanavat pelkkää nuorison hölmöilyä ja aivotonta ajanvietettä? Helposti sitä sanoisi että kyllä, mutta uskallan kuitenkin olla eri mieltä. Onhan siinä jotain muutakin oltava, toimiihan yritys sentään vajaan 2000 ihmisen työpaikkana ja näyttää olevan poliittinenkin kiistakapula maailman mahtien välisessä kinastelussa.

Ensinnäkin TikTok toimii voimakkaasti kasvavana mainosalustana. Suomessa TikTokin mainosmahdollisuudet ovat vasta alkutekijöissään, joten erottuvuus voi olla hyvinkin tehokasta. Toisekseen TikTok tarjoaa muiden somekanavien tavoin hedelmällisen pohjan tehdä vaikuttajamarkkinointia. Toisin sanoen sometähdet tuovat kaupallisena yhteistyönä esille mainostajan brändiä. Voi tuntua päälle liimatulle, mutta fakta kuitenkin on, että joka kolmas kuluttaja luottaa enemmän vaikuttajan mielipiteeseen kuin brändin itsensä kertomaan tarinaan.

Herkullisimmat mahdollisuudet löytyvät kuitenkin niin sanotusti altaan syvästä päästä, eli sieltä missä ei pärjätä rahalla vaan pitää kääriä omat hihat sisällön tuottamiseksi. Vaikka iso osa videoista tuntuukin olevan söpöjä eläimiä ja uhkarohkeita ihmisiä, tarjoaa TikTok mahdollisuuden myös fiksummalle sisällölle. Aiemmin mainitsemani podcast toi esille niinkin simppelin sisällön kuin kampuksen esittelyn. Ei toki ihan perinteiseen tapaan, vaan idea oli löytää yllättäviä asioita yllättävistä paikoista. Kovin suurta luovuutta saatikka suurta videotuotantoa ei siis tarvittu, ja sadat tuhannet potentiaaliset hakijat olivat videon katsoneet. Pienellä pläräämisellä TikTok tarjosi minulle myös mm. lentoyhtiöiden videoita, joissa katsojan huomio saatiin ihan asiallisella sisällöllä, ilman että kukaan olisi joutunut hengenvaaraan tai näyttänyt erityisen söpöltä.

Moni yritys varmasti miettii (tai ainakin pitäisi miettiä), miksi joku seuraisi meidän firmaa somessa. Erittäin hyvä kysymys. Jos mietitään vaikka Facebookia, niin tosiaankin sinun pitäisi saada ihminen kiinnostumaan sinusta niin paljon, että hän haluaa klikata ja valita seuraavansa sinua. Instagramissa mutkia voidaan oikoa hashtageilla. Kun valitaan omaan päivitykseen sellaisia hastageja joita ihmiset seuraavat, saattaa asiasi päätyä potentiaalisen asiakkaasi silmien eteen, vaikka hän ei olisi yrityksestäsi koskaan kuullutkaan. TikTokissa moni lähtee hakemaan tavoittavuutta nimenomaan sisältö edellä, eli kun tuotetaan ajassa kiinni olevia videoita asiakkaille merkityksellisiä hashtageja hyödyntäen, voidaan päästä yllättävän pitkälle.

Mutta olikos tämä TikTok vain lapsille, joilla oikeasti ei ole rahaa kulutettavaksi. Nope. Amerikkalaisen tilaston mukaan vanhemmat ihmiset ovat lähteneet rytinällä mukaan. Yli 30-vuotaita käyttäjiä on enemmän kuin alle 19-vuotiaita käyttäjiä. Suomessa tilastot tulevat aina hieman perässä, mutta varmasti trendi tulee olemaan samanlainen. Markkinoijat, pitäkää mieli avoinna ja TikTok käsillä. Se tulee, olet valmis tai et.

Petteri Alanko
Viestintäpäällikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu