Tunnetta liikaa – osaamista liian vähän

Kuva: Riku Jokinen

Jo joutui armas aika… Äidit pyyhkivät kyyneleitään kevätjuhlissa, eikä veisaamisesta tule mitään. Lapsia hävettää äidin nyyhkintä. Aina sama juttu.

Suvivirsi nostattaa nostalgisia muistoja koulutaipaleelta ja äidin hautajaisista. Itse en kykene veisaamaan, saati laulamaan. Tunnetta liikaa ja osaamista liian vähän.

Kesän alkuviikot ovat kouluissa yhtä juhlaa. Valmistutaan ylioppilaaksi ja ammatteihin eri koulutusasteilta. Peruskoululaiset intoilevat huolettomasta kesästä ilman läksypaineita.

Juhlia ennen paineet kasvavat juhlien järjestäjillä. Juhlien jälkeen paineet kasvavat jatko-opintoihin ja työpaikkaa etsivillä. Kumpaakaan ei riitä kaikille.

Jännityksellä odotetaan pääsykoetuloksia ja firmojen vastauksia. Lopputulokset tuottavat toisille jess-fiilistä ja toisille surun tuskaa.

Epätoivoon ei kannata vaipua, koska maailman huippukoulutuksemme avaa ovia jatko-opintoihin vaikka mutkan kautta. Sen mahdollistaa: avoin korkeakoulu.

Avoin ammattikorkeakoulu- ja yliopistopolku ovat oiva väylä varsinkin niille, joille oivallus opiskelun tärkeydestä ja mielekkyydestä valkenee vasta myöhemmin, koulun loputtua.

Melkein koulupudokas kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä muistuttaa vanhempia:

”Hyvät koenumerot eivät tarkoita samaa kuin lahjakkuus. Suomessa koulu ja vanhemmatkin arvostavat eniten tietynlaista lahjakkuutta: teknistä, luonnontieteellistä ja kielellistä. Minne unohtuivat kaikki muut? Mitenkäs taiteelliset lahjakkuudet ja käden taidot ja sosiaalinen lahjakkuus? Jostakin lapsesta voi tulla loistava runoilija tai soitinrakentaja tai esiintyjä tai luontokuvaaja. On tärkeää, että lapsi saa itse löytää oman juttunsa. Vain niin elämästä voi tulla onnellista.”

Suurta iloa ja onnea valmistuville!

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

 

 

 

 

 

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Kiitos ajatuksia herättävästä jutusta. Oma juttu lienee se tärkein, vaikkei yhteiskunta sitä aina arvostakaan. Arvostelu kertonee ennen kaikkea siitä, etteivät monet päättäjät saati arvostelijat ymmärrä mitä ovat tekemässä.

  • Kaija Sääski

    Nuoriin kannattaa luottaa. On se vaan niin, että pojasta polvi paranee.

    Kiitos erittäin hyvistä blogeistasi, kommenteistasi ja ajatuksistasi. Mukavan rentoa kesää sinulle Jari.

Kommentointi on suljettu.