Turvallisesti tuotannossa, digisti toiminnassa

Pohjois-Savossa on useita teknologiateollisuuden yrityksiä, joiden toiminta perustuu siihen, että tuotanto on käynnissä. Viimeaikaiset uutiset koronatartuntojen nousevasta määrästä alueella saa myös yritykset miettimään entistä tarkemmin toimintaansa. Työyhteisö halutaan pitää turvallisena ja tartunnat tai altistumiset tulee ottaa vakavasti henkilöturvallisuuden ja myös liiketoiminnan näkökulmasta.

Miten sitten, jos iso osa henkilökunnasta saa tartunnan tai altistuu? Hyvä kysymys. Viime viikolla uutisoitiin, että Varkaudessa konepaja jouduttiin sulkemaan, kun useampi henkilökunnasta oli saanut tartunnan. Toiminta saatiin käyntiin, kun uusia tartuntoja ei todettu.

Automatisoitu tuotanto ja digitaaliset työkalut toiminnassa helpottavat varmasti tilannetta, mutta harvoin ne yksin pitävät toimintaa käynnissä. Lisäksi, vaikka nyt on myös hyvä aika kehittää toimintaa ja miettiä tulevaisuuden ratkaisuja, ei kehittäminen ja teknologian käyttöönotto tapahdu hetkessä.

Vastuullisesti, turvallisesti, teknologiaa hyödyntäen ja sopivasti tulevaa innovoiden on varmasti hyvä suunnitelma turvata liiketoiminta. Uusien asiakkuuksien saaminen on huolettanut osaa yrityksistä, koska ei päästä samalla tavalla kohtaamaan kasvotusten, mutta toiset taas ovat sitä mieltä, että digitaalinen maailma tarjoaa hyvin kohtaamismahdollisuuksia ja on paljon tehokkaampaa.

Mihinkään yleistämiseen tässä ei voi tosiaankaan mennä, että meneekö teknologia-alan yrityksillä hyvin vai ei ja kärsiikö asiakkuuksien kehittyminen digitaalisilla välineillä perinteisten messuverkostoitumisien sijaan. Varmasti kohtaamisia ja tapahtumia kaivataan, mutta digitaaliset verkostoitumisalustat ja tapahtumat jäävät käyttöön jatkossakin.

Jenni Toivanen

Jatkuvan oppimisen johtaja, TkT

Savonia-ammattikorkeakoulu