Uudenvuodenlupaus: Yritä ite!

Yrittäjyyskasvatuksen joulupuurolla 14.12.2018 oli vahva yrittäjähenki. Kuvassa keskellä Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen. Kuva: Kaija Sääski

Vuosi on juuri vaihtunut. Enää emme saaneet valaa hevosenkengän muotoisia tinoja ja ennustaa niistä tulevaa. Kielto astui voimaan maaliskuussa 2018 tinan lisääntymisterveydelle sisältämän vaarallisen lyijyn vuoksi. Onneksi uuden vuoden lupauksia ei ole vielä luokiteltu vaarallisiksi.

Uuden vuoden lupausten kymmenen kärki on vuodesta toiseen lähes sama: Vietän enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa. Liikun enemmän. Laihdutan. Lopetan tupakoinnin. Lopetan alkoholin juonnin. Vähennän velkoja. Nautin elämästä enemmän. Opettelen jotain uutta. Autan muita. Olen järjestelmällisempi.

Tunnetusti nämä lupaukset kaatuvat vuoden aikana yksi kerrallaan. Ja ensi vuonna yritetään uudestaan.

Ehdotankin kaikille: Yritä. Siis yritä paremmin ja enemmän. Ihan sama mitä teetkin, tee se kunnolla, yritä ite.

Heitän yrittäjyyshaasteen Pohjois-Savossa kouluille, päiväkodeille, kotihoitoa unohtamatta. Kasvatetaan lapsistamme ja nuoristamme yrittäjähenkisiä vanhan sananlaskun mukaisesti: sen minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Pohjois-Savoon tarvitaan lisää uusia yrityksiä ja työpaikkoja alueemme elinvoimaisuuden takaamiseksi. Täällä perustetaan vuosittain noin 900 yritystä. Toimintansa lopettaa vuosittain lähes vastaava määrä.

Business Center on ottanut vastuun Pohjois-Savon maakunnan yrittäjyyskasvatusstrategian luomisesta – varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Yrittäjyyskasvatus on koululaisten, oppilaiden, opiskelijoiden ja etenkin opettajien kasvatusta, harjaannuttamista ja yhdessä oppimista yrittäjämäiseen työtapaan.

Kyse on tiedoista, taidoista ja asenteesta. Yrittäjyysosaamista tarvitaan kaikissa töissä ja ammateissa, vaikka ei toimisikaan yrittäjänä. Yrittäjyyskasvatuksessa rohkaistaan yrittäjämäiseen ja innovatiiviseen asenteeseen.

Maakunnallisen yrittäjyyskasvatuksen synnyttäminen ja toteutus on koulujen yhteinen ponnistus, jossa yrittäjillä ja yrittäjäjärjestöillä on myös merkittävä rooli. Yrittäjyyskasvatusstrategia kehitetään yhteistyössä koulujen, kuntien, elinkeinoelämän, järjestöjen ja alueellisten yhteisöjen kanssa.

Pohjois-Savon yrittäjyyskasvatuksen strategiatyö aloitettiin juuri ennen joulua yrittäjyyden joulupuurolla. Savon Yrittäjillä, yrittäjyyden ystävillä ja eri koulujen edustajilla oli innostunut ja vahva yhteishenki yrittäjyyden vahvistamiseksi. Nyt yrittäjyyden edistämistyötä on ilo jatkaa heidän kanssaan.

Kaija Sääski

Business Centerin johtaja ja koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Business Center on Pohjois-Savon kasvun ja elinvoimaisuuden varmistaminen yrittäjyys- ja innovaatioympäristöä kehittämällä -hanke. Rahoittajat: Etelä-Savon ely-keskus (ESR) ja Pohjois-Savon liitto (EAKR). Päätoimijat: Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Savon ammattiopisto, Ylä-Savon ammattiopisto, Navitas Kehitys Oy, Iisalmen, Kuopion ja Varkauden kaupungit.