UUDISTUVASSA SAVILAHDESSA EI TARVITA OMIA TYÖHUONEITA

Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Olemmeko valmiita siihen, että omassa työhuoneessa tehtävä työ voisi siirtyä työn monipaikkaisuuden ajatuksen mukaan tarpeen mukaisesti eri tiloihin. Isona haasteena Savilahden muutoksissa tulee olemaan henkilöstön työtilojen uudistaminen. Olemmeko valmiita luopumaan omasta työhuoneesta ja uudistamaan omaan ajattelutapaamme ilman, että olo tuntuu toimistokodittomalta.

Perinteisen toimitila-ajattelun mukaan varaamme työhuonetilaa neljä neliötä työntekijää kohti, mutta aika monen tilantarvitsijan kohdalla käy niin, että yli puolet työajasta istumme yhteisissä tiloissa kokouksissa tai olemme asiakkaan tiloissa, jolloin omaa työhuonetta ei käytetä.

Työhuoneajastakin vain pieni osa on lopulta sellaista aikaa, jonka teemme suljettujen ovien takana luottamuksellisuuteen liittyvien asioiden parissa. Puheluille yhteisestä tilassa löytyisi puhelinkoppi ja myös etätyötä voi tehdä, kun työ vaatii keskittymistä ja omaa rauhaa. Työhuoneella on myös symbolista ja hierarkkista merkitystä, jolloin iso työhuone koetaan kuvastavan vaikutusvaltaa.

Tulevaisuuden työympäristössä pitäisi ajatella työhuoneen sijasta työn tekemistä monipaikkaisuuden lähtökohdista. Tarvitsen tilaa, jossa voin tehdä työtä yhdessä työkaverin tai tiimin kanssa, tarvitsen tilaa kohtaamiseen ja tarvitsen tilaa, jossa on oma rauha.

Toisaalta työhuoneettomuuden voi mieltää yhtenä johtamisen välineenä, jossa työhuoneeton johtaja jalkautuu työntekijöidensä keskuuteen nähden samalla myös toisten työntekijöiden tekemisen läheltä ja samalla hän voi ottaa kantaa suoraan eri asioihin, joita hän ei ehkä muuten edes kuulisi.

En vielä tiedä tunnenko minäkin oloni toimistokodittomaksi Savonian uusissa tiloissa, mutta juuri tällaista ajattelutavan muutosta tarvitaan nyt meiltä kaikilta uuden Savilahden toteutuksessa.

Seppo Lyyra

talouspäällikkö

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  eräs (siivous)firma keksi tai otti käyttöön tuon yhteistilamallin jo 1980-luvulla. Kullekin (siivous)työn)johtajalle oli omaa ainoastaan siirrettävä kirjoituspöydän laatikosto, sellainen polven korkuinen lukittava pyörällinen.
  Ymmärtääkseni järjestely toimi heillä hyvin ja oli kustannustehokas – maisemakonttori.

  Onnea uusiin tiloihin!

 • Financia

  Hei . Haluat käyttää pankkilainaa taloudellisten vaikeuksiesi hoitamiseen tai testata henkilökohtaista hanketta omalla tavallasi. Hankkikaa meiltä rahoitusta ilman suuria rajoituksia pankkikumppanimme tuella . Lainat, joiden korko on alhainen testamentin takaisinmaksuaikana. Lisätietoja saa sähköpostiosoitteesta:
  contactbankfinance@gmail.com

Kommentointi on suljettu.