Vain yksi toive uudelle vuodelle

Pohjois-Savon tki-kotipesät ja -ekosysteemit. Kuva: Business Center Pohjois-Savo. Suunnittelu: Savonian muotoilun opiskelijat.

Kuopiossa Finnpulp-huuma oli ja meni, mutta eipä hukuta Kallaveden aaltoihin. Savossa tehdään pitkäjänteistä työtä monella rintamalla uusien yritysten saamiseksi ja kehittämiseksi.

Uutena vuotena on tapana muistella mennyttä vuotta ja esittää toiveensa alkavalle vuodelle.

Yrittäjyysasenne on muuttunut parinkymmenen vuoden aikana paremmaksi koko Suomessa. Kitketään pois itäsuomalaisessa kulttuurissamme tiukassa kasvavat henkiset rikkaruohot: toisten ajatusten vähättely, oman osaamisen aliarviointi, epäonnistumisen pelko, häpeä, mitätöinti, sosiaalinen paine.

Vain yksi toive: kannusta, keskustele, rohkaise, tue, tsemppaa, kokeile, yritä ja iloitse yhdessä. Asenne ratkaisee.

Yrittäjyyden edistämisessä ja innovaatioiden kaupallistamisessa olemme Business Center –tiiminä edenneet reippaasti. Testiajossa on Havuja #!@%&! –kiihdytysohjelma, jonka tulokset kerrotaan alkuvuodesta.

Miten hyvään vauhtiin kiihtyy seitsemän alkuvaiheen startupia, jäämme jännityksellä odottamaan. Havuja-ohjelman tarkoitus on parantaa alkavan yrittäjän bisnessluistoa ja -pitoakin, ettei paakuta tai lipsu.

Business Center tekee työtä elinvoimaisen Pohjois-Savon tulevaisuudelle. Niinpä lasten, nuorten ja opiskelijoiden tavoittaminen ja heidän yrittelijäisyyden, rohkeuden, luovuuden ja oivaltamisen tukeminen ovat enemmän kuin tärkeää.

Tuhannet Savonia-ammattikorkeakoulun, Savon ammattiopiston ja Itä-Suomen yliopiston opiskelijat ovatkin päässeet jo kokemaan, miten hyödyllistä on harjoittaa ja opiskella yrittäjyyttä ja innovaatio-osaamista jo opiskeluaikana.

Ohjenuoraa eli Pohjois-Savon yrittäjyys- ja innovaatiokasvatusstrategiaa luotiin laajalla verkostolla. Käytännönläheinen ohjeistus, vinkit ja linkit ovat valmiit ensi kesään mennessä kouluille, opetuksen ja kasvatuksen ammattilaisille varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Yrittäjyyttä ja innovaatio-osaamista aktivoiva työmme on noteerattu myös valtakunnallisesti. Kuin joululahjana Nuori Yrittäjyys ry sai Olvi-säätiön tuen aloittaakseen NY-aluetoimiston Kuopiossa sekä valtionrahoituksen, jonka turvin toiminta laajenee myös Iisalmeen ja Varkauteen.

Pohjois-Savon liiton johdolla, pääkapellimestarina aluekehityspäällikkö Jari Jääskeläinen, on määritelty alueen keskeisimmät tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-osaamisen ekosysteemit/kotipesät, joihin panostamalla syntyy uusia menestyviä yrityksiä kansainvälisille markkinoille.

Nousevat osaamis- ja yrityskeskittymät ovat: Vesiteknologia, Alkutuotanto ja elintarvikkeet, Kuopio Health, Kone- ja materiaaliteknologia, Energiateknologia, Biotalous.

Näiden palveluliiketoiminnan kehittämisessä ja tuotteistamisessa sparraavat yrittäjyydessä ja innovaatioissa Business Center Pohjois-Savo ja digitalisaatiossa Digi Center North Savo.

Tämä kokonaisuus ei ole vain oppilaitosten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten sisäistä puuhastelua. Etenkin kasvu- ja kehityshaluiset pk-yritykset pääsevät hyödyntämään syvää ja monipuolista osaamista ja palveluja omien tuotteidensa ja liiketoimintansa kehittämiseksi.

Kaija Sääski, koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Business Center