Väsymys – kavala liikenteessä

Kuva: Kaija Sääski

Alkoholi liikenteessä on edelleen suurin päihdeongelma, vaikkakin huumaavien aineiden osuus kaikista rattijuopumisista on lisääntynyt. Kaveriporukoissa kannattaakin olla hereillä, jos bileissä vedetään muutakin kuin leukoja.

Väsymys liikenteessä on jäänyt vähemmälle huomiolle. Uupumuksen on arvioitu olevan taustalla joka kuudennessa kuolonkolarissa. Noin neljännes kuljettajista on joskus torkahtanut rattiin. Liikenneturvan mukaan lähes jokainen on ajanut väsyneenä.

Mitä väsymys aiheuttaa? Yli 16 tunnin valvominen heikentää ajokykyä samassa määrin kuin puolen promillen humala. Yli 24 tunnin yhtämittainen valveilla olo vastaa jopa promillen humalatilaa. Valvomisen jälkeen jo pienikin määrä alkoholia eskaloi tilannetta entisestään.

Myös tarkkaavaisuuden vaihtelu eri vuorokauden aikoina on yksi suurimmista syistä väsymysonnettomuuksiin. Suurin osa nukahtamisonnettomuuksista tapahtuu yöllä kello yhden ja kuuden välillä.

Pitkä ajoaika ei sinällään altista nukahtamiselle. 60 prosenttia kuolemaan johtaneista onnettomuuksista, joissa kuljettaja on nukahtanut rattiin, tapahtuu ensimmäisen tunnin aikana. Väsymykseen on syytä suhtautua vakavasti, kun edessä on lyhyt ja tuttu ajomatka. Tiemerkinnät jäävät väsyneenä helposti huomaamatta.

Nuorten miesten kaahailusta on puhuttu paljon. Totta toinen puoli. Nuoret miehet liikkuvat paljon yöaikaan ja nukkuvat usein liian vähän. Miesten todennäköisyys nukahtaa rattiin on 2,5-kertainen naisiin verrattuna. Tämä selittynee erilaisilla ajoaltistuksilla. Naiset saattavat tunnistaa paremmin väsymykseen liittyvän ajokyvyn heikkenemisen ja siihen liittyvän riskin.

Jos väsyttää, kannattaa kokeilla yksinkertaisia kotikonsteja: auton ikkunan avaaminen, selkänojan kohottaminen, verryttely ulkona. Lyhytaikaisesti näistäkin on apua. Jos matka on pitkä, etukäteen voi miettiä taukopaikat.

Niin kuin lasten laulussa sanotaan: ”Vältä vaaraa uhmailemasta, sääntöjä seuraa vaan. Muista aina: Liikenteessä monta vaaraa ompi eessä. Siksi valpas aina mieli se on turva verraton.”

Jouni Vornanen

tiedottaja, Savonia-ammattikorkeakoulu