Yksi soitto – valoa!

Kuva: Kaija Sääski

Reilu vuosi sitten sain kohtalokkaan puhelinsoiton.

Soittaja oli minulle tuikituntematon Annukka. Yllättäen puhelun aihe olikin valoisa. Valaistussuunnittelun ammattilainen Annukka Larsen kertoi, että valaistusosaamisen koulutus on Suomessa nykyään olematonta, vaikka tarvetta täällä pimeässä Pohjolassa olisi.

Aina kun puhutaan valosta, innostun kummasti. Onhan nuorimmaisen poikamme nimi Valo. Teema herkistää aina.

Innostuin myös tällä kertaa, ja niin tekivät myös kollegani muotoilun, rakennusarkkitehtuurin ja sähkötekniikan puolelta. Niinpä Savonia-ammattikorkeakoulu teetätti syksyllä 2018 ennakkokyselyn yli kolmellesadalle suunnittelualan ammattilaiselle ja valaistuksen tilaajille. 80 % vastanneista oli kiinnostunut tai ehkä kiinnostunut koulutuksesta.

Selkeä, tutkittu tarve valaistussuunnittelun koulutukselle oli todella olemassa läpi valtakunnan. Monialaosaamista vaativa koulutus oli järkevintä suunnitella ja toteuttaa yhteistyössä toisen korkeatasoisen korkeakoulun kanssa.

Savonia aloitti uuden koulutuksen Oulun yliopiston yhteistyönä. Sisävalaistuksen suunnittelun pilottijakso käynnistyikin alkuvuodesta Oulun yliopistossa ja Savoniassa. Täydessä laajuudessaan täydennyskoulutus alkaa molemmissa kaupungeissa syksyllä 2020.

Koulutuksessa syvennytään sekä ulko- että sisävalaistuksen suunnitteluun. Siinä tutustutaan konkreettisesti eri valolähteiden ja valaistustapojen mahdollisuuksiin. Samalla myös suunnitellaan ja rakennetaan valoinstallaatioita.

Savoniasta puolestaan valmistuu rakennusarkkitehtejä, sisustussuunnittelijoita, muotoilijoita ja sähköinsinöörejä, joille valaistuskoulutus sopii erinomaisesti. Toki myös muillekin, jotka tarvitsevat työssään valaistussuunnittelun ammattitaitoa tai haluavat laajentaa ja päivittää osaamistaan.

Osaamiselle on tarvetta, sillä valaistusteknologia kehittyy nopeasti. Hyvä valaistus auttaa jopa ilmastomuutoksen hillitsemisessä: energiaa säästävät älyvalaistusratkaisut pienentävät valaistuksen hiilijalanjälkeä ja vähentävät valosaastetta.

Parempi valaistus lisää myös viihtyisyyttä ja turvallisuuden tunnetta.

Kuopion Savilahden kehittämisen ytimessä on ollut Valon kaava – alueen luova yhtälö. Kokonaisajatus valosta kaikkialla Savilahdessa. Valo-teemaan on osallistettu eri ikäisiä kuopiolaisia ja eri alojen ammattilaisia.

Alueen kehittäminen kiteytyy juuri julkaistuun visioon: uniikki yhdistelmä, yhdessä enemmän ja inspiroiva ympäristö. Tavoite on olla: Euroopan kiinnostavin oppimis- ja innovaatioympäristö.

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamalle OSAaValo-hankkeelle (2019–2022) tuen ovat myöntäneet Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Savon ELY-keskukset. Muita rahoittajia ovat osallistujakaupungit ja valaistusalan yritykset.

Valoisaa kevättä!

Kaija Sääski, koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu