Yksi vuosi – ja korona – paljon muuttaa, amk-valintakoettakin

Muistatko, mitä teit vuosi sitten? Minä muistan. Savonia-ammattikorkeakoulussa valmistauduttiin ensimmäistä kertaa sähköiseen amk-valintakokeeseen. Tarkistin, että koetila on kunnossa ja koejärjestelmä pelittää.

Tänä vuonna olen samoissa hommissa. Eilen varmistettiin, että kaikki on valmista hakijoiden tulla, ja tänään ollaan jo itse asiassa. Järjestelyt alkavat olla tuttua juttua, sillä menossa on kolmas kerta; kesäkuussa oli tässä välillä valintakoe syksyllä alkaviin koulutuksiin.

Vuosi sitten olimme kaikki autuaan tietämättömiä tulevasta koronaepidemiasta. Meilläkin Savoniassa oli yhdessä koetilassa yli 100 hakijaa ja elettiin muutenkin ”normaalisti” hygienian ja etäisyyksien suhteen.

Sairaana ei saa tulla kokeeseen

Entäs nyt? Koe noudattaa samoja periaatteita kuin aiemmin, ja edelleen siinä mitataan hakijan valmiuksia opiskella niissä koulutuksissa, joihin hän on hakenut. Järjestelyt kokeen ympärillä ovat kuitenkin koronan takia muuttuneet radikaalisti.

Hakijoita on ohjeistettu, että sairaana tai edes vähäoireisena kokeeseen ei saa osallistua. Kokeeseen tultaessa pitää huolehtia turvaväleistä ja hygieniasta. Jos tulee paikalle joukkoliikennevälineillä, on hyvä käyttää maskia.

Tähän mennessä Pohjois-Savo on ollut koronaan liittyvien suositusten ja rajoitusten suhteen perustasovaiheessa. Valintakokeeseen tullaan eri puolilta Suomea, joten mahdollisuus taudin leviämiseen on olemassa.

Savonia antaa valintakokeisiin tulijoille maskit, ja jo tunnistautumiseen jonotetaan maskit päällä. Koetilaan siirrytään pienissä ryhmissä, ja kussakin tilassa on enintään 23 hakijaa. Hakijaryhmien reitit on suunniteltu niin, että ne eivät risteä. Valintakoepäivänä kampuksella opiskelevien opiskelijoiden määrä on vähennetty minimiin.

Jokainen teemme parhaamme

Käsidesiä on tarjolla kaikissa tiloissa, joissa hakijat liikkuvat. Savonian henkilöstö, jonka kanssa hakijat ovat tekemisissä, on työskennellyt etätöissä edeltävät kaksi viikkoa.

Kaikilla näillä menettelyillä ammattikorkeakoulut, niin Savonia kuin kaikki muutkin, haluavat varmistaa, että valintakokeen voi käydä tekemässä turvallisesti. Eri korkeakoulujen ohjeet on koottu ammattikorkeakouluun.fi-sivustolle.

Samaan aikaan syksyn amk-valintakokeen kanssa aletaan jo suunnitella kesäkuun koetta. Saa nähdä, millaiseksi sen järjestelyt muodostuvat. Toivotaan kesäksi jo mahdollisimman normaalia aikaa, mitä se sitten enää tarkoittaakaan.

Kaikista koronarajoituksista huolimatta tärkeintä on, että valintakoe onnistuu tehtävässään eli seulomaan hakijoista valmiuksiltaan parhaat kuhunkin koulutukseen. Toivotan kaikille osallistuville onnea kokeeseen!

PS. Blogipostauksen kuva on otettu Savonian tiloissa ennen koronaa.

Marja Kopeli
Jatkuvan oppimisen koordinaattori
Savonia-ammattikorkeakoulu