Ympäri vuoden yhteen tullaan ja ristiin mennään

Oletko kuullut sanan ”ristiinopiskelu”? Ainakin korkeakouluopiskelijan ohjeissa ja ehkä puheissakin sana on viime vuosina alkanut nousta esiin kuin sienet sateella. Esiintymiskausia on vuodessa ainakin kolme, ja ne linkittyvät CampusOnline-aikatauluihin. Lieneekö CampusOnline tuttu mitenkään?

Yhteishaku korkeakouluihin on alkamassa ensi viikolla ja hakuaika on 20.3. – 4.3. Haun kautta opiskelija saa opiskelupaikan ja -oikeuden siihen korkeakouluun, johon tulee valituksi. Hänellä on kuitenkin mahdollisuus opiskella laajasti myös muissa korkeakouluissa.

Korkeakouluvisiossa 2030 ammattikorkeakoulut nähdään avoimena verkostomaisesti toimivana kokonaisuutena, joka hyödyntää digitaalista teknologiaa tehokkaasti ja toimii yhteistyössä työelämän kanssa. Tutkintoihin kuuluvat opinnot voi koota eri korkeakoulujen tarjonnasta. Ristiinopiskelu tarkoittaa nimenomaan opintojen kokoamista eri oppilaitosten tarjonnasta.

Miten opiskelija saa tietää toisten korkeakoulujen tarjonnasta? Ammattikorkeakoulut ovat tehneet sitä varten CampusOnline.fi-sivuston, jonne on koottu niiden toisilleen tarjoamat verkkokurssit. Tarjonta kootaan sivustolle kolme kertaa vuodessa: syksylle, keväälle ja kesälle.

Kesän 2019 tarjonta on juuri tällä viikolla avautunut tutustuttavaksi ja ilmoittautuminen opintoihin alkaa 18.3. Tarjolla on yli 600 kurssia eri aloilta. Osa on sellaisia, joille voi ilmoittautua ilman määriteltyä etukäteisosaamista, osa on syventäviä opintoja, joten niille osallistuminen edellyttää tiettyä aiempaa osaamista. Tarjolla on runsas kattaus suomen, ruotsin ja englannin kielisiä opintoja. Savonia-ammattikorkeakoulu on kunnostautunut kiinnostavien opintojen tarjoajana.

Suuri osa CampusOnline-tarjonnasta on auki myös avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Niihin opintoihin voi ilmoittautua kuka vaan. Ammattikorkeakoulut tarjoavat nykyisellään avointen opintojen kautta runsaasti joustavia jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia.

Tulee mieleen vanha vitsi, jossa kysytään, missä aurinko mahtaa paistaa ristiin. Vastaus on: kirkon tornissa. Opiskelu ristiin korkeakoulujen kesken ei kuitenkaan ole puujalkavitsi vaan hieno mahdollisuus korkeakouluopiskelijoille ympärivuotiseen joustavaan opiskeluun ja kaikille muillekin oman osaamisen kehittämiseen. Se on yksi konkreettinen askel kohti verkostokorkeakoulua ja jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia.

Marja Kopeli
koulutusvastuusuunnittelija
Savonia-ammattikorkeakoulu