Yrittäjyys ei ole pakko, vaan tahto

Business Centerin innovaatioasiantuntija Matti Laitinen ja johtaja Kaija Sääski uskovat luovuuteen ja rohkeisiin kokeiluihin – iästä riippumatta. Kuva: Anna Kauppinen

Vihdoin Suomessa voi avoimesti ja reippaasti kertoa olevansa kiinnostunut yrittäjyydestä. Näin ei ollut muutama vuosikymmen sitten.

Onneksi 1990-luvun laman musta varjoa on hälvennyt, nimittäin yrittäjyysinnokkuutta on etenkin nuorilla, joiden jompikumpi vanhempi on yrittäjä.

Yläkoululaisista ja toisen asteen opiskelijoista kolmasosa on kiinnostunut yrittäjyydestä, osa jopa unelmoi siitä. Eilen julkaistun TAT Nuorten tulevaisuusraportin 2020 mukaan pojat ovat selvästi kiinnostuneempia yrittäjyydestä kuin tytöt. Pojista jopa 40% hehkuttaa yrittäjyyttä ja tytöistä noin 25%.

Maakuntien välistä kisaa käydään myös yrittäjyysteemassa. Pohjois-Karjala päihitti Savon tässä kisassa. Siellä Pohjois-Karjalan nuorista yrittäjyydestä on kiinnostunut 36% ja Savossa vain 27%.

On helppo yhtyä Yrityskylän johtajan Kaisa Koistisen kommenttiin:

”Maakuntien välisiä eroja voi selittää erilaiset panostukset yrittäjyyskasvatukseen. Pitkäjänteinen yhteistyö koulujen, elinkeinoelämän ja yrittäjyyskasvatusta tekevien tahojen kesken on avainasemassa nuorten innostamisessa yrittäjyyden polulle. Valtakunnallisesti kolmannes nuorista on hyvä luku, mutta siihen ei saa tuudittautua – yrittäjyyskasvatus vaatii jatkuvuutta”.

Mutta eipä jäädä tuleen makaamaan. Pohjois-Savon opettajille ja kouluille avattiin juuri oma Tulevaisuuden osaajia -niminen verkkosivusto: www.tulevaisuudenosaajia.fi.

Verkkosivujen symboli on alueen maakuntalintu kuikka, joka auttaa opettajia pedagogisissa valinnoissa ja valitsemaan työkaluja opetukseen. Varhaiskasvatuksesta lähtevä yhteinen polku kasvattaa pohjoissavolaisesta kuikanpojasta luovan ja rohkean tulevaisuuden osaajan.

Taustalla on uusi Pohjois-Savon maakunnan yhteinen yrittäjyys- ja innovaatiokasvatusstrategia, joka yhdistää ensimmäisenä Suomessa yrittäjyyden ja innovaatio-osaamisen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin yhdeksi kokonaisuudeksi ja osaksi kaikkien oppilaitosten opetusta.

Visiona on: Kaikki maakunnan oppilaitokset harjoittavat yrittäjyys- ja innovaatiotaitoja opetuksessaan vuoteen 2025 mennessä.

Perusajatus yrittäjyys- ja innovaatiokasvatuksessa on kuitenkin: vaikkei kaikista tule yrittäjiä tai keksijöitä, kaikki tarvitsevat yrittäjyys- ja innovaatiotaitoja elämän eri vaiheissa.

Kaija Sääski

johtaja, Business Center

Savonia-ammattikorkeakoulu

Pohjois-Savon kasvun ja elinvoimaisuuden varmistaminen yrittäjyys- ja innovaatioympäristöä kehittämällä -hanke. Kokonaisbudjetti: 2,2 milj. €. Kesto: 2,5 vuotta, ajalla: 1.9.2018-31.3.2021. Business Center -hankkeen rahoittavat: Etelä-Savon ely-keskus (ESR) ja Pohjois-Savon liitto (EAKR).

Kommentit

Jätä kommentti

*