Yrittäjyys- ja innovaatiokasvatusta – vaikuta!

Martti Ahtisaaren koulun Pikkuyrittäjät Kuva: Kaija Sääski

Pohjois-Savoon luodaan yhteinen yrittäjyys- ja innovaatiokasvatusstrategia varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Usealla maakunnalla on jo oma yrittäjyyskasvatusstrategiansa, mutta Pohjois-Savoon olemme vasta luomassa sitä.

Yrittäjyyteen liittyy rohkeus, kokeilu, tekemällä oppiminen. Innovatiivisuus taas pitää sisällään kekseliäisyyden, luovuuden ja oivaltamisen. Niinpä Pohjois-Savossa haluamme laajentaa näkökulmaa myös tässä. Otetaan yrittäjyyden rinnalle innovaatio.

Yrittäjyyteen saattaa vanhemmalla ikäpolvella liittyä negatiivisia mielikuvia: yrittää, mutta ei onnistu, epäonnistuja, luuseri, konkurssin tehnyt. Tai vanhemmat olivat yrittäjiä, minusta ei ikinä tule.

Nykynuorilla yrittäjyyden mielikuva on päinvastainen: vapaus ja vastuu, menestys, kansainvälisyys, startup, tiimiyrittäjyys, luovuus, unelmien täyttymys. Yrittäjyys myös kiinnostaa nuoria paljon enemmän kuin 10-15 vuotta sitten.

Suomen Yrittäjät lanseeraavat yrittäjyyttä positiivisesti korkeakouluopiskelijoille ”Mä oon mun pomo” –haalarimerkeillä.

Pohjois-Savon yrittäjyys- ja innovaatiokasvatusstrategia tulee olemaan lyhyt kuvaus ja linjaus. Mikä tärkeintä, sen lisäksi luomme kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisille yrittäjyys- ja innovaatiokasvatuksen nettisivut eri koulutusasteille.

Nettisivuilta löytyy käytännön ohjeita, vinkkejä ja apua varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja opettajille. Tarkoitus on näin helpottaa ammattilaisten työtä ja antaa uusia näkökulmia pedagogiseen kehittämiseen.

Nyt sinulla on mahdollisuus kantaa kortesi kekoon eli vaikuttaa ja kertoa, mitä sinun mielestäsi yrittäjyys- ja innovaatiokasvatusstrategian tulisi sisältää. Kommentoi halutessasi blogin kommenttikenttään.

Tämän strategiatyön taustalla on monipuolinen yhteistyö mm. seuraavien tahojen kanssa: Pohjois-Savon sivistys- ja kuntatoimijoita, Kuopion alueen Kauppakamari/Rajaton Ylä-Savo-hanke, Savon ja Suomen Yrittäjät, YES ry, Nuori yrittäjyys ry, Kuopionseudun Uusyrityskeskus ry, Keski-Savon Uusyrityskeskus Wäläkky ry, SawoGrow, kehittämishankkeita sekä järjestöjä.

Yrittäjyys- ja innovaatiokasvatusstrategia tehdään osana Business Center Pohjois-Savo –hanketta (www.bcpohjois-savo.fi).

Arvostamme näkemyksiäsi ja osallistumistasi tähän tärkeään teemaan.

Kaija Sääski

Business Center, johtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu, koulutusvastuujohtaja

Business Center Pohjois-Savo -hanke: päätoimijat ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Savon ammattiopisto, Ylä-Savon ammattiopisto, NavitasKehitys, Iisalmen, Kuopion ja Varkauden kaupungit. Hankkeen rahoittajat ovat Etelä-Savon ely-keskus (ESR) ja Pohjois-Savon liitto (EAKR).

Kommentit

 • Upi Heinonen

  Itse strategian sisältöön en yritäkään sormiani laittaa ja sehän syntyy käynnistyvässä prosessissa. Joitakin päämääriä (tarkoitusta) strategialle voisin koettaa hahmotella:

  – yrittämisestä realistinen kuva (ei liikaa hypetystä eikä toisaalta uhkien maalailua)
  – menestyvien yritysten esimerkkejä, samoin yrittäjien /henkilöiden tarinoita, vrt Steve Jobs
  – kestävän kilpailuedun rakentaminen ja ylläpito
  – eettinen yrittäminen, kestävät perusarvot
  – ei yksin, vaan yhdessä – kumppaneiden kanssa menestyminen (winwin)
  – strategian tulisi vastata kysymykseen, kuinka pääsen ”huipulle” (suht. isoihin tavoitteiisiin), pysyn siellä, kehittyen itse kokoajan ja eläen elämisen arvoista elämää- ei pidä uhrata liikaa menestyksen tavoittelun alttarille.
  – jne. Edellä joitakin aika nopeasti mieleen tulleita juttuja.

 • Kaija Sääski

  Hei Upi. Suuri kiitos erinomaisista ajatuksistasi ja näkemyksistäsi. Otamme ne huomioon.

  Sinulla on todella vahva osaaminen ja kokemus yrittäjyydestä ja sen merkityksestä.

  Valoisaa syksyä! Yst.terv. Kaija

Kommentointi on suljettu.